Avrupa Parlamentosu, şirketlerin insan haklarına ve çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmayı zorunlu kılan yeni bir düzenlemeyi onayladı. Bu düzenleme, AB şirketlerini, tedarik zincirleri boyunca insan hakları ihlallerini ve çevresel zararları önlemeye yönelik somut adımlar atmaya teşvik ediyor. Yeni düzenlemeler, 2027 yılından itibaren 5000’den fazla çalışanı ve 1,5 milyar avrodan fazla ciroya sahip olan büyük şirketler başta olmak üzere, çeşitli boyutlardaki şirketleri kapsayacak şekilde tasarlandı. Ayrıca, AB dışında faaliyet gösterip, AB ile ticari ilişkileri olan şirketler de bu düzenlemelerden etkilenecek.
Şirketlerin, çocuk işçiliği ve işçi hakları ihlallerini engellemek, biyoçeşitlilik kaybını önlemek, çevre kirliliğini azaltmak ve doğal mirası korumak için gerekli önlemleri alması bekleniyor. Bunun yanı sıra, şirketlerin Paris İklim Anlaşması hedefleriyle uyumlu iş modelleri geliştirmeleri ve sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlayacak stratejiler üretmeleri gerekecek. Düzenlemeye uymayan şirketlere, global cirolarının %5’ine kadar para cezası uygulanabilecek ve ihlallerden kaynaklanan zararlar için tazminat ödemeleri yapmaları istenecek.
The European Round Table for Industry tarafından yayımlanan bir rapora göre, AB’nin 2030 iklim hedeflerine ulaşması ve sanayisinin rekabet gücünü koruması için 2030’a kadar enerji altyapısına 800 milyar avro yatırım yapılması gerekiyor. Rapor, AB’nin 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarını azaltma ve net sıfır hedefine ulaşma amacıyla, enerji şebekeleri, enerji depolama ve karbon yakalama tesisleri gibi alanlarda büyük yatırımlar yapılmasının zorunlu olduğunu vurguluyor. 2030 iklim hedeflerine ulaşılması için gerekli olan 800 milyar avroluk yatırımın yanı sıra, 2050 yılına kadar yeşil dönüşümü tamamlamak için toplamda 2,5 trilyon avro daha yatırım yapılması öngörülüyor.
Rapor: https://www.ft.com/content/e2d88080-3a8b-4f68-b31e-5e97cf9c860b