No Result
View All Result
Esohaber-Eskişehir Haber
  • Anasayfa
  • ESO’DAN HABERLER
    • Ülke Raporları
    • Eso Raporları
  • Üye Haberleri
    • Şirket Haberleri
    • Üye Tanıtımı
  • Türkiye
  • Dünya
  • Finans
  • Diğer
    • Ekonomi
    • Gündem
    • Teknoloji
    • Ticaret
  • ESO TV
  • Endüstri Radyo
  • ESO Yeşil Blog
  • Anasayfa
  • ESO’DAN HABERLER
    • Ülke Raporları
    • Eso Raporları
  • Üye Haberleri
    • Şirket Haberleri
    • Üye Tanıtımı
  • Türkiye
  • Dünya
  • Finans
  • Diğer
    • Ekonomi
    • Gündem
    • Teknoloji
    • Ticaret
  • ESO TV
  • Endüstri Radyo
  • ESO Yeşil Blog
No Result
View All Result
Esohaber-Eskişehir Haber
No Result
View All Result
Home Diğer

Bakan Albayrak ekonomide yeni yol haritasını açıkladı

Seçkin Dedeoğlu Seçkin Dedeoğlu
13 Nisan 2019
in Diğer, Ekonomi
“2019 çok daha güçlü ve pozitif neticeleri aldığımız bir yıl olacak”
2
PAYLAŞIM
33
GÖRÜNTÜLENME
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bakan Albayrak ekonomide yeni yol haritasını açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomide reform paketini açıklıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019″u açıklıyor. Bakan “Ekonomide atılması gereken adımlar nasıl olacak? Bugün birçok farklı önermeler olduğunu görüyoruz. Biz bu paketle ekonominin karşılaştığı temel sorunlara çözüm sağlayacağını düşündüğümüz adımların ilk aşamasını ele aldık” dedi.

Albayrak, bu adımları hayata geçirecek güçlü iradeye ve uzun samana sahip olduklarını belirtti. Albayrak Türkiye’nin önünde 4.5 yıllık seçimsiz dönem olduğunu, gündemin ekonomide reform olduğunu söyledi.

“Reformların başında finansal sektör var”

Albayrak reformların başında finansal sektör olduğunu belirtti. Bakan “Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermayeleri artırılacak..Bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi strateji kapsamında ilk adımımız kamu bankalarının sermayesini güçlendirmek olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ihraç edeceği yaklaşık 28 milyar TL’lik devlet iç borçlanma senetlerini kamu bankalarına verecekler. Böylelikle kamu bankalarının sermaye yeterliliği ve likidite karşılama oranı artırılarak bilançoları çok daha dirençli hale getirilecek.” dedi.

Albayrak bir diğer adımın da aktif kalitesinin artırılması olduğunu söyledi. Bakan “bankaların aktif kaliteleri çok daha iyi bir düzeye taşınacak..” dedi.

“Konkordatoyu yasal çerçeveyle ele alacağız”

Konkordato ve kredi yapılandırmayı çok daha iyi bir yasal çerçeveyle ele alacaklarını söyleyen Bakan “Yeniden yapılandırma ve alacak tahsil süreçlerini hızlandıracağız özellikle borç ödeme kabiliyetini yitirmiş şirketlerin hızlı bir şekilde tavsiyesini sağlayacak bir çerçeve oluşturacağız” dedi.

Bakan sözlerini şöyle sürdürdü,

“Bankalar Birliği öncülüğünde kamunun olmadığı bir yapıda enerji ve inşaat gibi sorunlu kredi noktasında önem teşkil eden sorunlu varlıkları alıp borç hisse takasıyla dıçarı çıkaracak ve bankaların bilançolarını daha iyi bir hale getireceğiz. Bunun için de enerji girişim sermaye fonu ve gayrimenkul fonu kurulmasını gündeme aldık”

“Sigortacılık düzenleme ve denetleme kurumu kurulacak”

“Sigortacılık önemli bir yeni finansman kaynağı olacak. Sigortacılık Denetleme ve Düzneleme kurumu kurarak sektörün  denetlenmesini yakından takip edeceğiz. Bir diğer adımımız ihracat ve katma değerli ürün üretimini yerlileştirmeyi sağlayan sektörlerin kredi arzından daha fazla yararlanmasını sağlamak olacak. ”

“Emeklilik sistemini sürdürebilir hale getirmek öncelikli”

“Etkin ve sağlıklı bir tasarruf sistemi oluşturmayı çok ama çok önemli görüyoruz. Devletten başlayarak bireye kadar her alanda tasarrufları önceliklendirmemiz gerektiğini inanıyoruz. Tasarrufların ekonomimizin kırılganlıklarımızı gidermede en önemli araç olduğunu düşünüyoruz. Ve bu kapsamda emeklilik sisteminin reforme edilmesi; en önemli yapısal reformlardan birini oluşturacak.

YEP kapsamında emeklilik sistemini daha sürdürülebilir hale getirmek önümüzde dönemde en öncelikli konulardan. Tamamlayıcı emeklilik sistemi emekliliklerinde ek gelir oluşturarak çalışma dönemlerindeki hayat standartlarını korumalarını sağlayacak. Artık vatandaşlarımız emekli olunca artık nasıl geçinirim kaygısı taşımayacak.”

“Reel sektör kredi için mali denetim raporu sunacak”

Finansal sektörde bir başlık da reel sektör. Ağustos’taki türbülans reel sektör ve dolaylı olarak bankacılığı etkiledi.

Bankacılık sektöründe toplam 100 milyon TL ve üzeri riski olan şirketler, mali yılın kapanmasının ardından 120 gün içerisinde bankalara borç ödeme kapasitesini, likidite riski, kur riski gibi unsurları da içeren mali denetim raporu sunmak zorunda olacak. Aksi halde sektörden ek kredi alamayacak”

“Tarımda birlik projesi Mayıs’ta açıklanacak”

Enflasyondaki en önemli sorunlarımızı gıda alanında yaşadığımız için yapısal reformlarınızı da gıda alanında hazırladık. Bu alandaki adımları Gıda ve Tarım Bakanlığımızla Gıda Komitesi koordinasyonunda takip edeceğiz.  Gıda enflasyonu ile mücadele için en önemli reformunuz Tarımda Milli Birlik Projesi olacak.  Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından çalışan bu kapsamlı strateji Mayıs ayında tüm kamuoyuyla paylaşılacak”

“Sera A.Ş. kurulacak”

“Tohumdan sofraya hakkaniyetli bir değer zinciri dizayn edilecek. Sahada operasyonel yetkinliğimizi kooperatif yapısının merkezde olduğu güçlü kurumsal alt yapılarla sağlayacağız.

Bu kurumsal altyapı ürün ve bölge bazında sözleşmeli tarımın yaygınlaştırılmasını sağlayacak. Tarımda Milli Birlik projesinin detaylarını da hep birlikte projenin lansmanın da Tarım Bakanlığımızdan dinleyeceğiz.

Bir diğer adımımız Sera A.Ş. Özellikle mevsimsel dalgalanmalarla enflasyonla mücadelede önemli yer tutan taze meyve sebze pazarında dengeleyici unsur olması amacıyla Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera A.Ş kurulacak.

Sera A.Ş bünyesinde 2019 yılında ilk etapta 2 bin hektar teknolojik sera inşa edilecek. Orta vadede 5.000 hektar üretim alanına ulaşılırken uzun vadede örtü altı sebze üretiminin %25’inin karşılanması hedeflenecek.

Yine bir diğer önemli adımı küçükbaş hayvancılık alanında atacağız. Ülkemiz coğrafi gerçeklerine uygun şekilde kırmızı et fiyat istikrarını Küçükbaş Hayvancılık Hamlesi ile destekleyeceğiz.

İhracat kapasitesi, yerli yem ve coğrafi şartlara uygunluk gibi özellikleri dikkate aldığımızda, küçükbaş hayvancılıkta potansiyelimizin gerisindeyiz. Bu kasamda verilecek desteklerle 47 milyon olan küçükbaş hayvan varlığımız 4 yıl içinde 100 milyona yükseltilecektir.

Son olarak, Hal yasası kapsamında üretici kooperatiflerinin haller içerisindeki payının artırılması hedeflenerek toptan, perakende ve lojistik alanlarında daha rekabetçi bir yapının oluşturulmasını sağlayacağız.

Bu kapsamda tarladan sofraya daha kısa, daha etkin, daha rekabetçi ve daha denetlenebilir bir değer zinciri oluşturacağız.

Ayrıca, üretimde rekabeti, toptan, perakende ve lojistikte denetim ve gözetimi sağlayacak bir regülasyon çerçevesi de devreye alacağız.

Bütçe disiplini

Her platformda sık sık dile getirdiğimiz bir hususu burada bir kez daha net bir şekilde ortaya koymak istiyoruz.

Sıkı Maliye Politikası bizim en temel politikalarımızın başında geliyor. Bildiğiniz gibi, Yeni Ekonomi Programında 76 milyar TL’lik tasarruf ve gelir artırıcı önlemleri devreye alacağımızı ifade etmiştik. Şu ana kadar, 2019 bütçesinde bu rakamın 44 milyar TL’lik kısmını uygulamaya aldık. Bütçe ile ilgili spekülasyonlara karşı tüm vatandaşlarımızın bu güçlü tablonun farkında olmalarını arzu ediyoruz.

Bundan sonra da bu adımlarımız devam edecek. Bütçe hedeflerini tutturacak tasarruf adımlarımız devam edecek.

Mali tarafta sıkılaşma devam edecek. Seçimden önce mali disiplinden vazgeçmedik, seçimden sonra da vazgeçmeyeceğiz. Büyümeyi ve istihdamı desteklemek amacıyla sorun yaşayan bazı sektörler bir kısım vergi teşvikleri sağladık.

Ancak bunu yaparken de yılsonu bütçe hedeflerimizden hiçbir zaman taviz vermedik. Bundan sonra da gelirlerimizi arttırmak için, toplumun genelini etkilemeyen ve yüksek gelir gruplarının daha adil vergilendirilmesini sağlayacak bazı adımları atmakta projeksiyonlarımız arasında yer almaktadır.

Vergi dönüşümü

2019 yılı içerisinde hayata geçireceğimi en önemli reformlarımızdan biri de Vergi Dönüşümü olacak. Detaylarını, süreç tamamlanınca daha net bir şekilde ortaya koyacağız.

Ancak şunu söylemek isterim ki, Vergi Konseyi gibi, toplumun tüm kesimlerinin içinde olduğu, çok kapsamlı bir ekip ile bu reformu hazırlıyoruz. 3 başlıkta temel detaylarını burada bugün sizinle paylaşmak isterim.

1.si yeni mimari. Yeni Vergi mimarimizde, İstisna ve muafiyetleri azaltacağız. Kurumlar Vergisi’ni kademeli olarak düşüreceğiz. Daha adaletli bir vergi sistemi için, gelire göre artan oranlarda vergilendirmeyi sağlayacağız.

Özellikle beyannameyi yaygınlaştıracak ve gelir artışlarının sağlayacağı potansiyel ile dolaylı vergileri azaltıp, dolaysız vergileri artırarak verginin tabana yayılmasını sağlayacağız.

Yeni Vergi Mimarimiz, dünyada çağdaş vergi reformlarının önceliklerinden olan, “İstihdam oluşturma” hedefine üzerine oturacaktır.

Ayrıca İş yapma kolaylığı endeksindeki bulunduğumuz seviyeyi, atacağımız bu adımlarla daha da yukarıya çıkaracağız. Girişimciliğin ve yeni iş kurmanın kolaylaştırılmasını sağlayacağız.

Vergi Dönüşümünde ikinci başlığımız “Kayıtdışılık ile Mücadele” olacak. Gönüllü uyum adı verilen bir sistem ile mükelleflerin beyanlarının esas olduğu ve ilk inceleme sonrasında sorun görülmediği takdirde süreçlerin tamamlandığı sadeleştirilmiş bir süreci hayata geçireceğiz.

Ayrıca sahte ve yanıltıcı belge ile mücadele için, etkin yaptırım, teknik çözüm, e-fatura ve e-faturanın eş zamanlı takibi, benzersiz kodlu mal hareketi takip sistemi ile kayıtdışılığa karşı etkin bir yapıyı devreye almış olacağız.

Vergi Dönüşümüzde önemli gördüğümüz bir diğer alan da Mükellef Hakları olacak.

Mükellef dostu bir vergi sistemi ile, süreçlerin başarısını artıracağız. Bu kapsamda, Mükellef Hakları İcra kurulu kuracağız.

Mükelleflerin, vergi süreçlerindeki beyanları ile ilgili yazılı destekleri devreye alacağız. Mükellef Memnuniyetini düzenli ve sürekli olarak ölçecek, süreçlerdeki eksikleri anında tespit edeceğiz. Ayrıca mükellef hakları bildirgesinin bağlayıcı hale gelmesini sağlayacağız.

İşte bu adımlarla, aslında bir hedefin de altyapısını çok sağlam adımlarla hayata geçirmiş olacağız.

O da ulaşmak istediğimiz, Sürdürülebilir Büyüme ve İstihdam olacak. İhracata dayalı, yüksek katma değer ve teknolojik üretimi önceleyen bir ekonomiyi tesis edeceğiz.

Gerek güçlü tasarruf ile, gerek bankacılık sisteminin aktif kalitesindeki düzelme ile gerekse de üretim odaklı finansman ile bu büyümenin finansman altyapısını sağlayacağız.

Geçen sene İş yapma kolaylığı endeksinde 17 basamak atlayarak 43. sıraya yükseldik.

Bu sene İşe başlama, Vergi Ödemesi, kredi temini, Sözleşmelerin İcrası, tapu ve şirket tasfiyesi alanlarında gündemimize aldığımız reformlarla daha fazla sıçramayı hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönem için geçici beyanname sayısının 4’ten 3’e düşürülmesi ve elektronik çeklerin ücretten muafiyet konusu üzerinde çalışmaktayız.

İnşaat izinlerinde, elektrik bağlama, işe başlamada belediyeler ile ilgili kamu kuruluşları (SGK, belediyeler, ticaret sicil müdürlükleri) arasındaki elektronik imzanın sürece dahil edilmesi için mevcut sistemlerin entegre edilmesini gerçekleştireceğiz.

Vergi Dönüşümü ile süreçleri kolaylaştıracak, kayıt dışılık ile mücadele ile gelirleri artıracağız.

Ve kaynakların 7 stratejik sektöre, “enerji, maden, petrokimya, turizm, bilişim, otomotiv ve ilaç” sanayilerine yönlendirilmesini sağlayacağız. Biz bunları yaparken diğer bakanlıklarımız ve kurumlarımızla farklı stratejik dönüşümleri gerçekleştireceğiz.

Kaynak

Görüntülenme : 728
Tags: Bakan AlbayrakBerat AlbayrakEkonomiESOHaberhazine ve maliye bakaniseraTicaret
Önceki Haber

MEB’den özel mesleki ve teknik eğitime destek

Sonraki Haber

“Gümrük Birliği’ni modernize edecek müzakereler artık başlatılmalı”

Seçkin Dedeoğlu

Seçkin Dedeoğlu

Sonraki Haber
“Gümrük Birliği’ni modernize edecek müzakereler artık başlatılmalı”

"Gümrük Birliği'ni modernize edecek müzakereler artık başlatılmalı"

Please login to join discussion

Önerilenler

ESO AKADEMİ’DEN İLERİ DÜZEY EXCEL EĞİTİMİ

ESO AKADEMİ’DEN İLERİ DÜZEY EXCEL EĞİTİMİ

9 saat önce
ESO’dan Latin Amerika’da İş Yapma ve Fikri Mülkiyet Koruması Semineri

ESO’dan Latin Amerika’da İş Yapma ve Fikri Mülkiyet Koruması Semineri

9 saat önce

En Çok Okunanlar

Panito Gıda İmişehir OSB Fabrikası Açıldı!

Panito Gıda İmişehir OSB Fabrikası Açıldı!

1 ay önce
Gençler Kablo’dan Avrupa’nın kablo ihtiyacını karşılayacak yatırım hamlesi

Gençler Kablo’dan Avrupa’nın kablo ihtiyacını karşılayacak yatırım hamlesi

1 hafta önce

Popüler

Panito Gıda İmişehir OSB Fabrikası Açıldı!

Panito Gıda İmişehir OSB Fabrikası Açıldı!

1 ay önce
Endüstride Verimliliğin Yeni Adı: Modoya

Endüstride Verimliliğin Yeni Adı: Modoya

1 ay önce
Anot Group, yeni markası Antiq ile son kullanıcıya açıldı

Anot Group, yeni markası Antiq ile son kullanıcıya açıldı

2 hafta önce
Sanayiden Limana Doğrudan Hat: Eskişehir’in Lojistik Geleceği Raylara Taşınıyor

Sanayiden Limana Doğrudan Hat: Eskişehir’in Lojistik Geleceği Raylara Taşınıyor

2 hafta önce
İhracatın Şampiyonları Arasında ESO Üyeleri: Sanovit ve Yorglass’a Büyük Ödül!

İhracatın Şampiyonları Arasında ESO Üyeleri: Sanovit ve Yorglass’a Büyük Ödül!

4 hafta önce

Esohaber.com; Güncel, Politika, İş Dünyası, Kültür ve Sanat, Dış Haberler ve diğer tüm kategorilerde güncel haber sunmak ve internet kullanıcısının habere ulaşmasını kolaylaştırmak için oluşturulmuş geniş kapsamlı bir haber portalıdır.

Copyright © 2018, ESOHABER - Eskişehir Sanayi Odası

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • ESO’DAN HABERLER
    • Ülke Raporları
    • Eso Raporları
  • Üye Haberleri
    • Şirket Haberleri
    • Üye Tanıtımı
  • Türkiye
  • Dünya
  • Finans
  • Diğer
    • Ekonomi
    • Gündem
    • Teknoloji
    • Ticaret
  • ESO TV
  • Endüstri Radyo
  • ESO Yeşil Blog

Copyright © 2018, ESOHABER - Eskişehir Sanayi Odası