Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, Es TV’de yayınlanan “Vaziyet” programına konuk oldu. Gazeteci Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan ESO Başkanı Kesikbaş, sanayi ve ekonomi gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. ESO Başkanın açıklamalarının satır başları şöyle:
- Sanayi, işsizlik, enflasyon verilerini iyi okumak gerekiyor. Ekonomik veriler kısa vadeli değil uzun vadeli bakılarak okunmalı.
- İşsizlik verilerinin Haziran ayından itibaren toparlanarak pozitife döneceğine kanaat getiriyorum.
- Ülkemiz ile ilgili farklı düşünenler, stratejik alanda Türkiye’nin güçlenmesini istemeyen birçok ülke vardır. Bu anlamda güçlü olmamız stratejik, inovatif, marka ürünler üretmemiz gerekiyor.
“Üretmeden olmaz”
- Üretim olmadan hiçbir özgürlük ve geleceğimizi teminat altına alamayız. Bu açıdan bakında üretim ve sanayi çok daha değerli hale geliyor. Özellikle tarım dışı işsizlik çok fazla. 15-24 yaş grubunda yüzde 26.7 işsizlik oranımız var. İşsizliği düşürmek gerekiyor.
- Doların yüksekliğinden bağımsız şekilde bizim Türkiye’de TL ile alışveriş yapıyor olmamız gerekiyor.
- Türkiye’nin bir başarı hikayesine ihtiyacı var. İhracata yönelip, inovatif ürünler yapmamız lazım ancak bu hemen olmuyor. Belirli kısa ve uzun vadeli süreçli var. Hep beraber el ele vererek bunu başarmamız lazım.
“Reformlar uygulanmalı”
- Reform Paketi çok genel bir paket. Uzun zamandır konuştuğumuz konular var içerisinde. ESO olarak bir Vizyon Raporu hazırladık ve baktığınız zaman kapsama alanı yüzde 90. Hepimizin temel ihtiyaçlarının derlenip toplanmasıdır bu paket, biraz daha üretim ekonomisine geçiş gibi. Öncelikli olarak yüzde yüz niyetli olmamız gerekli biraz tasarrufa yönlendirecek toplumsal bir birliktelik gerekiyor. Gerçekten ihtiyacımız olan şeyler ama uygulamadaki başarı gerçekten çok önemli. Olması gereken her şey yazılmış.
- Pakette vergi reformu kısmı şirketler bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenecek deniliyor bunlar olmazsa olmaz ve güzel şeyler. Bütün iyi niyetimizle bütün geride kalmış kurumları 21. Yüzyıla taşıyacak. Kıdem tazminatları ile oluşturulacak bir fon oluşturulması gerçekten güzel. Şu an maddelerin içerikleri dolu değil tatbiki yeterli bilgilendirmeler yapamıyoruz. Kıdem tazminatı için ortak mutabakatın sağlanması önemli bir husus.
- Uzun vadeli bir fon yaratmak gereklidir. İhracatı artıracak teşviklerin buradan yapılması önemli, işçinin hakkının da yenmemesi mağdur edilmeden yapılması önemlidir.
- TOBB bu konuda gerçekten iyi çalışıyor. 365 odamız var. Bizler sanayilerimizin vizyon raporlarını hazırladık ve tüm bakanlık ile odalara gönderdik. Bunların tamamı tüm odalardan aslında TOBB’a geliyor ve burada derleniyor. Mutlaka ve mutlaka bizlerin aksiyon planlarını da kapsıyordur bu paket. Bu anlamda ben dikkate aldıkları ve alacaklarına güvenim tam.
- Bu açıklanan pakette başarısızlığa tahammülümüz yok, mutlaka ve mutlaka doğru olması gerekiyor.
- Sanayi, şirketlerde temel sıkıntı finansmana erişim. Krediler eskisi gibi kolay alınamıyor. Bu anlamda 28 milyar TL’lik fonun kamu bankalarına aktarılması doğru.
“TL ile satın almalıyız”
- Bazı şeyleri ortak yapabilme kültürümüzü geliştirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Dolar ne olursa olsun domatesi, eti, sütü ucuza mal etmeli ve bunları tekrar insanların hizmetine sunulması gerekiyor. Önemli olan bizim TL ile satın alma gücümüz. Daha bireysel insanların ürettiklerini daha planlı olması gerekiyor. Kaynak planlamalarının yapılması gerekiyor. Kooperatifler aslında bu ölçekte olmazsa olmazlar. Artık çağa uygun, akıllı çözümler var.
- Geçmişten borç stoklar var, üretici zaten arsa veya fabrikasını ipotek olarak vermiş ve bankaya verecek başka bir şeyiniz yok. Bu sefer kredinizi alamıyorsunuz. Bizim sanayicimiz çok çalışıyor, planlıyor, ürününü satıyor. Yani her alanda aktif aslında.
- Sanayiciler olarak derede boğuluyoruz. Okyanusu geçmişiz çünkü makine yatırımlarımızı yapmışız. Bugün sanayiciye verilecek olan 100 milyar TL hiçbir şekilde boşa gitmez. Yatırım bankacılığının yeniden sanayiciler ile düzenlenmesi gerekiyor.
- Yüksek kabiliyetlerimiz var, sanayicinin yanında olunması gerekiyor.
“ESO proje üretiyor”
- Dizilerde ticaret yapan sanayiciler için yanlış bir algı var. Fazlası ile cefa çekiyoruz. En mutlu günümüz maaşları yatırdığımız gün bizim. Devletin bu anlamda Eskişehir özelinde söylüyorum desteklemesi gerekiyor.
- Mesleki eğitime fazlası ile ihtiyacımız var. BEBKA ile ESO olarak mesleki eğitime yönelik proje yürütüyoruz. Ağustos ayları ilerisinde ciddi bir fon da alacağız ve arkasından hızlı bir şekilde mesleki eğitim merkezi kurulacak. İnsanların girişimcilik ruhunu tekrardan kazandırmamız ve nitelikli personel yetiştirmemiz gerekiyor. Bir nesli kaybettik ama artık kaybetmememiz gerekiyor. Sanayicinin en büyük ihtiyacı da budur.
- Eskişehirli sanayici, çantasını alıp ülke ülke dolaşacak. Bu konuda URGE projesi başlattık. İlla projeyi beklemememiz de gerekiyor. Kaliteli, sertifikalı ürün yapmamız, satış ve pazarlamaya para harcamamız gerekiyor. Hedef pazarlarımızı doğru belirlememiz ve yurt dışına satışlarımızı artırmamız gerekiyor. Nihai ürün yapmalı ve satmalıyız. Ülkelerde bulduğumuz ürünleri yurt içindeki üretici arkadaşlarımız ile de paylaşmamız gerekiyor.
- 2017 de TÜİK 902 milyon dolar ihracat 1 milyar 60 milyon dolar ile kapattık. Ocak ayında 2018’e göre yüzde 12 artışımız var. Yani aslında baktığımız zaman ihracat yapmaya başlamışız diyebiliriz.
- Tedarikçi Günleri düzenlemeye başladık. Yurtiçinde neler yapabiliriz konuştuk ve Türkiye’nin ilk 500 şirketini ESO’ya davet ettik. Eskişehirli üreticilerimizin işleri ve ürünlerini büyük şirketlere gönderdik. Satın almacılar ile üreticilerimizi bir araya getirdik. Dün Havelsan davetlimizdi ve 50’ye yakın yazılım şirketi ile birebir görüşmeler yapıldı. Bunlar milyar milyar satın alma yapan şirketler ve bu şirketler ile iş yapabilme imkanımızı artırmaya çalışıyoruz.
Devamını haber videosundan izlemek için tıklayınız.