Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) yayımladığı Uyum Açığı Raporu, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamak için ihtiyaç duyduğu finansmanın hâlâ büyük bir açık verdiğini ortaya koydu. 2022’de gelişmiş ülkelerden gelen iklim uyum finansmanı 28 milyar dolara ulaşsa da bu miktar, yıllık 187 ila 359 milyar dolar arasında değişen ihtiyaçların çok gerisinde. İklim değişikliğinin etkileri, özellikle yoksul ve savunmasız toplulukları hedef alıyor. UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, artan şiddetli fırtınalar, orman yangınları ve kuraklıkların insanların geçim kaynaklarını tehdit ettiğini vurgularken, “Bu durum, geleceğimizin bir ön izlemesi” diyerek acil eylem çağrısında bulundu.
Uyum finansmanı, taşkın koruma altyapıları, kentsel yeşillendirme projeleri ve kasırga dayanıklı inşaatlar gibi önlemleri içeriyor. Ancak finansmanın yanı sıra, ülkelerin bu kaynakları etkin kullanmaları için daha iyi rehberlik ve planlama mekanizmalarına ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.
BM’nin Emisyon Açığı Raporu ise küresel sıcaklık artışının 2,6-3,1°C arasında gerçekleşebileceği ve felaket boyutlarına ulaşabileceği uyarısında bulunuyor. Gelişmekte olan ülkelerin iklim müzakerelerinde daha fazla finansman talebi, Kasım ayında Azerbaycan’da düzenlenecek COP29 zirvesinin ana gündemlerinden biri olacak.
https://www.unep.org/resources/adaptation-gap-report-2024