Bölgesel gelişimi sağlamalıyız
Eskişehir’in raylı sitemlerden havacılığa, makinadan enerji alanına kadar gelişimine destek sağlamak ve yeni işbirlikleri oluşturmak için yapılan faaliyetlere bir yenisi eklendi. Bu kapsamda Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara’da bulunan Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi’ni (OSTİM) ziyaret etti. ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Başkan Yardımcısı Fatih Düş ve Yönetim Kurulu Üyesi Gürhan Albayrak, OSTİM Başkanı Orhan Aydın ile bir araya gelerek istişare toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantı sonrası ESO Yönetimi OSTİM’de faaliyet gösteren Endüstriyel Tasarım ve Mühendislik Merkezi ile Savunma ve Havacılık, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri, Yenilenebilir Enerji, Çevre Teknolojileri, İş-İnşaat Makineleri, Medikal Sanayi, Kauçuk Teknolojileri ve Haberleşme Teknolojileri kümelenmelerini yerinde inceledi.
İnisiyatifi oluşturmalıyız
Görüşmede ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, yerli ve milli üretimin önemine dikkat çekerek bunun için yapılabileceklerin detaylarına değindi.
Eskişehir’in sanayi alanında köklü bir geçmişi olduğunu belirten Kesikbaş, “Raylı sitemler, havacılık, motor, makine, beyaz eşya ve yan sanayi, madencilik alanı başta olmak üzere ileri teknoloji üretiminde ciddi bir yol kat ettik. Ancak bunu yeterli görmüyoruz ve daha çok ilerlemek istiyoruz. Bunun içinde elimizden geleni yapma gayretindeyiz” dedi.
Başta raylı sistemler ve havacılık olmak üzere diğer sektörlerin bölgesel gelişimi için ortak çalışmalar yapılabileceğine değinen Kesikbaş, “Eskişehir, Ankara ve Bursa’nın sanayi odaları temsilcilerinin de içinde olduğu bölgesel bir yapı oluşturulabilir. Örneğin raylı sistemlerle ilgili özel sektör inisiyatifi oluşturmalıyız.” önerisinde bulundu.
200 parça yerlileştirildi
Raylı sistemeler sektörü ve sektörel kümelenme çalışmaları hakkında ESO Yönetimi ile tecrübelerini ve görüşlerini paylaşan OSTİM Başkanı Orhan Aydın’da yerli ve milli üretimde kümelenmelerin önemine dikkati çekti. Aydın, “Ankara Metrosunda 200’e yakın parçayı yerlileştirdik. Sonrasında yapılacak metro ihalesinde yerli katkı payı şartı konulur mu? Düşüncesiyle çalışmalara başladık. Ankara metro ihalesinde yüzde 51 yerli şartı yazılmasıyla birlikte Türkiye’de raylı sistemlerle ilgili bir şuur oluştu” dedi.