Brexit var, ticarette kesinti yok
Brexit sonrası İngiltere ile ticari ilişkiler Eskişehir Sanayi Odası’nda değerlendirildi. Birleşik Krallık Büyükelçiliği heyeti ESO Üyeleri ile bir araya gelerek Brexit sonrası Türkiye ve İngiltere’nin ticareti hakkında bilgiler verdi
ESO 50. Yıl salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına Birleşik Krallık – Türkiye İkili Politikalar Bölüm Başkanı Paul Creary, Ticaret Ataşesi David Machin, İkili Politikalar Yetkilileri Richard Cox ve Seyfi Özmay ile ESO Üyeleri katıldı.
Değişiklik yok
Toplantıda konuşan İkili Politikalar Bölüm Başkanı Paul Creary, “Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılışı sonrasındaki ikili ticareti konuşmak için buradayız. Bildiğiniz üzere, Ocak ayının sonunda AB’den ayrıldık. Birleşik Krallık artık AB kurumlarına bağlı değil ve AB toplantılarına da katılmıyor. Ama, 2020 yılının sonuna kadar sürecek bir geçiş dönemi belirledik. Bu dönemde iş insanları için hiçbir değişiklik olmayacak ve Türkiye’nin Birleşik Krallık ile ticareti de geçiş döneminde AB Gümrük Birliği üzerinden aynı şekilde devam edecek. Bizim amacımız, geçiş dönemi içerisinde, AB ile Birleşik Krallık arasında, iki egemen devlet arasında kurulacak bir ticaret ortaklığını müzakere etmek ve tamamlamak. Bu dönemde, Kanada’nın AB ile yapmış olduğu ticaret anlaşmasına benzer bir ticaret anlaşması yapmak istiyoruz. Bu, gümrük vergilerini sıfıra indiren ve iki tarafın arasında, düzenlemeler anlamında, daha az bağlılık içeren bir ortaklık. Biz, böyle bir anlaşmanın yıl sonuna kadar tamamlanabileceğine inanıyoruz. Türkiye ile de, Gümrük Birliği üzerinden yürüyen mevcut ticaretimizin devam etmesini istiyoruz. Bu kapsamda, Türkiye ve Birleşik Krallık arasında bir ticaret çalışma grubu kuruldu. Amacımız, geçiş dönemi sonrasında, herhangi bir boşluk oluşmadan ticaretin devamlılığının sağlanması. dedi.
Ticaretin devamlılığı önemli
Birleşik Krallık’ın Türkiye’de en fazla yatırım yapan üçüncü ülke olduğunu ve ticaret ilişkisinin devam etmesini istediklerini belirten Ticaret Ataşesi David Machin ise “İki ülkenin de Ticaret Bakanlıkları, en üstte Bakan ve Bakan Yardımcısı seviyesinden başlayarak, teknik seviyelere kadar, ticaretin devamlılığını sağlayan bir anlaşma yapılması konusunda kararlı.
Yeni göç sistemi geliyor
“Ankara Anlaşması kapsamında, Birleşik Krallık’ta iş kurmak ya da çalışmak isteyen Türk vatandaşlarının, geçiş döneminde de bu haktan faydalanabileceklerini belirten İkili Politikalar Yetkilisi Richard Cox, “Birleşik Krallık önümüzdeki yıldan itibaren yeni bir göç sistemini devreye sokacak. Bu yeni sistemde, insanlar, geldikleri ülkeye göre değil sahip oldukları yeteneklere göre değerlendirilecek. Yani artık, Türkiye’den ya da AB’den Birleşik Krallık’a göç etmek isteyen insanlar aynı şartlar altında değerlendirilecek..” dedi.
Ancak, yapılacak anlaşmanın, Türkiye’nin Gümrük Birliği sorumlulukları nedeniyle, Birleşik Krallık ile AB arasında yapılacak anlaşmanın çerçevesinin içinde olması gerekiyor. Önümüzde kısa bir zaman var ama biz ticaretin devamlılığı konusunda kararlıyız.” diye konuştu.
“Uluslararası öğrenci sayısının artırılması hedefleniyor
Birleşik Krallık’ta eğitim almak isteyen öğrencilerin de yeni göç sistemine tabi olacağını belirten İkili Politikalar Yetkilisi Seyfi Özmay, “2030 yılına kadar Birleşik Krallık’ın uluslararası öğrenci sayısını 600 bine çıkarma amacı var. Bu kapsamda, mevcut başvuru sistemi kolaylaştırılacak ve yüksek eğitimini tamamlayan öğrencilerin vize süreleri 2021 yazından itibaren 2 yıl daha uzatılabilecek. Ayrıca, yüksek lisans eğitimi için Türkiye’den İngiltere’ye gitmek isteyen öğrencilere, Birleşik Krallık tarafından sağlanan Chevening adında, öğrencilerin Birleşik Krallık’taki okul, konaklama, yaşam masraflarını karşılayan güzel bir burs var. Geçen yıl içerisinde bu burs için ayrılan bütçe %60 artırılarak, Türkiye’den 26 öğrenciye burs sağlandı.” diye konuştu.