“Bu yolun güçlenmesi lazım”
Tarihi İpek Yolu’nun deniz yolu ile Avrupa’ya ulaşmasını sağlayan en kritik limanlarından biri olan Antalya, İpek Yolu Belediye Başkanları Forumunun 13’üncüsüne ev sahipliği yaptı. Daha önce Taşkent, Lanzhau, Almatı, Pyongtaek, Şiraz, Grozni, Gaziantep, Yeosu, Urumçi, Bursa, Kazvin ve Kabil’de düzenlenen forumun bu yıl ki Antalya ayağında, 30 ülkeden ve 67 şehirden 42 belediye başkanını, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu da katıldı.
“Maalesef tek kutupta küreselleşti”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, salonda pozitif bir enerji olduğunu ve bu enerjiden çok etkilendiğini söyledi. İpek yolunun ticaret, sosyokültürel yapıya ve turizme tartışmasız katkı sağladığını ifade ede Ersoy, “Bunu tartışmanın anlamı da yok zaten. Ancak biz merkezi hükümetler ve siz bölgesel yönetimler olarak çok önemli görevler üstleniyoruz. Buradaki en büyük görev de açıkçası bölgesel yönetimlere düşüyor. Çünkü bölgesel yönetimler ne kadar istekli, ne kadar içten olursa merkezi yönetimleri ikna etmeleri ve yönlendirmeleri o kadar kolay oluyor. Bu kadar çok fırsatların, bu kadar çok ticaret alternatiflerinin olduğu dünyada, küresel ve ekonomide sizlerin işbirliği merkezi yönetimdeki arkadaşlarımızı yönlendirecek. O açıdan sizlere çok büyük bir görev düştüğünü düşünüyorum” dedi.
Küreselleşen ekonominin bugüne kadar tek kutupta küreselleştiğine dikkat çeken Ersoy, “Yeni kutuplar yapmak, bu gibi organizasyonlarda sizlerin istekli ve arzulu çalışmasıyla mümkün olabiliyor. O açıdan da bugün ki forumun önemini de çok büyük olduğunu düşünüyorum.”
“Olumlu hava tabana da yayılmalı”
Belediye başkanlarına bir öneride bulunan Ersoy, “Buradaki pozitif olumlu aile havasını, tabanınıza yani bulunduğunuz illere yaymak için ortak bir proje geliştirebilirseniz ve bunu kendi şehirlerinizde gerçekleştirebilirseniz, şehirlerinizde yaşayan insanlara da buradaki olumlu havayı yaymış olursunuz diye düşünüyorum. Bütün üye şehirlerin sosyokültürel özelliklerini, etnik özelliklerini kapsayan ortak müzeler açabilirsiniz. Üye şehirler de oralarda kendisine düşen bölümlere katkılarda bulunabilir. Üye ülkeleri ziyaret eden turistlere de bütün ipek yolu zincirini tanıtmış olursunuz. O zaman ayrı bir kulüp gibi insanlar sizin şehrinizde dönmeye başlayacaktır” ifadelerini kullandı.
“Bu yolun güçlenmesi lazım”
Bakanlık döneminde Gaziantep’te bu organizasyona ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, kalkınmanın ve demokrasinin yerelden başladığına dikkat çekerek, “Dünyanın adalete ihtiyaca var. Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletlerde söylemiş olduğu dünya 5’ten büyüktür anlayışı için bu yolun güçlenmesi lazım. Yeni bir dünya düzenine ihtiyaç olduğu için bu yolun güçlenmesi lazım. Daha adaletli bir dünyaya ihtiyacımız olduğu için bu yolun güçlenmesi lazım. Bu yolun enerji yolu, kardeşlik yolu ve dünya yoluna dönüşmesi için bir olmamız, beraber olmamız ve kardeş olmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.
(İHA)