Eskişehir’de konuşan Bakan Ruhsar Pekcan; Temel hedefimiz ‘Tasarım’, ‘markalaşma’ ve ‘teknoloji’
Ticaret Bakanlığı, ETO, ESO, ETB’nin işbirliği ile Bölgesel İstişare Toplantısı düzenledi. 16 Mart Cumartesi günü düzenlenen toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Eskişehir Milletvekilleri Harun Karacan, Prof. Dr. Nabi Avcı, Prof. Dr. Emine Nur Günay,TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ve çok sayıda iş insanı katıldı.
Ticaret ve ihracatı artırmaya yönelik “Bölgesel İstişare Toplantısı” Ticaret Bakanlığı, ETO, ESO, ETB’nin işbirliğinde 16 Mart Cumartesi günü bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, devlet kurumlarının temsilcileri ve çok sayıda iş insanı katıldı.
Teknolojik dönüşümden geçiyoruz
Önümüzdeki dönemde ülke ihracatının artması yönünde 3 temel hedefleri olduğunu belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Rekabetçi olduğumuz alanlarda daha fazla tasarıma, markalaşmaya, teknolojiye ağırlık vermemiz lazım. Dijitalleşme ile ilgili dünya bir dönüşümden geçiyor, bir teknolojik dönüşümden geçiyor. Türkiye’nin bunu kaçırma imkânı yok. Böyle bir şansı yok. Türkiye ya bu treni kaçıracak, ya da yüksek gelirli ülkeler düzeyine erişecek. Küresel ekonomiye yön veren yenilikçi firmalara baktığımız zaman hepsi genç girişimciler tarafından kurulmuş. Dolayısıyla bizim kadın ve genç girişimciler daire başkanlığımız çok önemli. Bunun dışında bakanlık olarak İhtisas Serbest Bölgeleri Projemiz var.
Buralarda ne planlıyoruz? Buralarda üniversite öğrencilerimizin, lisansüstü öğrencilerimizin fikri var, ama imkânları yok. Lütfen gelin, biz sizleri burada melek yatırımcılarla parası olan ve proje arayan çok insan var. Sizi buralarda bir araya getireceğiz. Biz buralara teknoloji seraları diyoruz. Buralarda biz vergi muafiyetleri getireceğiz. İstihdamlarda destek getireceğiz, özel teşvik sistemleri getireceğiz. Bununla ilgili de çok ciddi bir çalışma grubu oluşturduk” ifadelerini kullandı.
Bu ülkenin başka çıkışı yok
Bakan Pekcan, Eskişehir’de çok büyük potansiyel olduğunu, fakat daha çok gayret edilip ihracatın arttırılması gerektiğini söyleyerek, “Üçüncü maddemizde yeni teknolojilerle çağı yakalamak, teknolojik ürün üretmek ve ihraç etmek. Burada Eskişehir’e çok iş düşüyor. Eskişehir’de çok büyük potansiyel var. Eskişehir evet 1,1 ya da 2,5 bu rakamlar Eskişehir’e yakışmıyor. Hele böyle bir eğitim şehri olacaksın, makine imalatında, savunma sanayide en üst seviyelerde olacaksın, buradaki resmi rakam, burada kayıtlara geçen ihracattır. Lütfen firmalarınıza söyleyin ihracatlarını kendi ürettikleri şehirlerde göstersinler. 2,5 de yetmez. Ben şimdilik 5’i kabul edeyim başkanım. Ama 5 de az. İhracatımızı arttırmak zorundayız. Bu ülkenin başka çıkışı yok” şeklinde konuştu.
Merkez konumdayız
Toplantıda konuşan Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, “Ülkemizin yüksek teknolojili ürünler imalatı ve ihracatında lokomotifi haline gelen ilimiz havacılık ve raylı sistemler sektörlerinin de merkezi konumunda bulunmaktadır. Eskişehir’in ülkemizin hava ve uzay taşıtları ihracatından almış olduğu pay % 31’dir. Eskişehir, bu alanda Türkiye’de Ankara’dan sonra 2. sırada yer almaktadır” dedi.
ESO’nun talepleri var
Toplantıda konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Ticaret Bakanlığı’na geldiğinizden beri çalışmalarınızı takip ediyoruz. Özel sektörden geliyor olmanız bizi anlayıp empati yapmanızda rol oynuyor sanıyorum. ESO olarak üç konuya odaklandık. Bunlardan bir tanesi ihracat. Ciddi çalışmalarda bulunduk. Geçen seneye göre yüzde 18 artış ile 1 milyar 68 milyon gibi bir ihracat yaptık. Aslında Eskişehir firması olup kayıtlarda şehir dışı görünen firmalarımız ile toplamda 2.4 milyar civarında bir ihracatımız var” dedi.
Konuşmasında URGE projelerini başlattıklarından bahseden Kesikbaş, “Ticaret Bakanlığı’nın çok büyük bir hizmeti gerçekten ve bu teşviklerden mutlaka yararlanmamız gerekiyor. Bu konuda bizim Sanayi Odası olarak bir isteğiniz var. Daha mini URGE projelerine ihtiyacımız var. Turqualite ve URGE karışımı bir projeye ihtiyacımız var. Eskişehir bir ihtiyacı daha var. Biz 2.5 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz ama bunu iki katına çıkarmak mümkün. İhracatın tamamı kara yolu ile yapılıyor. Gemlik – Karacabey – Bandırma üzerinden limanlara bağlanma gibi bir problemimiz var. Kabaca bir hesap yaptık limanlara ulaşmamız için 23 milyon eruo gibi bir toplam yıllık maliyetimiz oluyor. İhracat için müşterilerimizi buraya getirmemiz gerekiyor ve bunun için de Türk Hava Yolları’nın Eskişehir’e gelmesi gerekiyor” diye konuştu.
Konuşmasında ESO hakkında bilgi veren Kesikbaş, “Biz hali hazırda 6 URGE projesine başladık. Bir tanesi epey yol aldı. Bu konularda daha fazla ihtiyacımız var. ESO olarak bu projelere çok güveniyoruz. Eskişehir için en değerli ekonomik olgunun bunlar olduğunu düşünüyorum. Yaptığımızı düzgün bir şekilde yurtdışına ulaştırmamız gerekiyor. Ar-Ge, inovasyon ile ihracatlarımızı 3-3.5 milyona ulaştırmamız lazım. Havacılık, makine, metal, beyaz eşya sektörü gibi ciddi potansiyel olan sektörlerimiz mevcut. Eskişehir gerek üniversiteleri gerek yan sanayi ile ürettiklerini mamule dönüştürecek potansiyeli olan üniversite sanayi işbirliği ile çalışıyor” dedi.
https://www.facebook.com/2081113911963352/videos/2246319212296206/