Her Ev Bir Atölye Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin 2017 yılında kurulduğu bilgisini paylaşan Kooperatif Başkanı Gülcan Fidan, Başkan Yardımcısı Süheyla Öztürk ve Kurucu Üye Hicran Dabanlı “Her Ev Bir Atölye Olacak” anlayışı ile faaliyetlerini sürdürdüklerine dikkat çekti.
Kooperatifinin satış ofisinin Balmumu Müze yanı Odunpazarı Turistik El Sanatları Merkezi’nde olduğunu belirten Başkan Gülcan Fidan, Kooperatiflerinin kuruluş hikayesini şöyle anlattı;
“Büyükşehir Belediyesi’nin ESMEK kurslarında kursiyerlerin ürünlerinin satış ve pazarı için yola çıktık. Kursiyerlerin farklı branşlarda ortaya çıkardıkları bireysel ya da ortak ürünlerin sergi ve satışı amacıyla 23 Mart 2017 tarihinde kurulduk. Tıbbi Aromatik Bitkiler, Oyuncak, Dekorasyon, Aksesuar ve Giyim alanlarında tasarım ve üretim yapıyoruz. Kursiyerlerimizin daha büyük pazarlara açılabilmesi adına resmiyet kazandık. Kursiyerler olarak öncelikle girişimcilik eğitimleri aldık. Kurslarımızda kooperatifle ilgili bilgilendirmeler yaptık. Sonra uyguladığımız anketle çoğunluk kooperatifi onayladığı için biz de böyle bir yola girdik. Kurucu üyelerimiz kursiyerlerimizle birlikte bugünlere ulaştık.”
Kadınlar üretiyor, ortak oluyor
Kooperatif aracılığı ile satış gerçekleştirilen ürünleri üretenlerin yine kooperatifin ortakları, kadın üreticiler olduğuna dikkat çeken Fidan, “Kooperatifimize ortak olan arkadaşlarımız bireysel üretim yapıyorlar. Görmüş olduğunuz her çalışmanın üzerinde yapan kişilerin isimleri ve fiyatlandırmaları mevcut. Tabii ki onların kooperatife sunmuş olduğu fiyatın üzerine biz kooperatif payı ve vergi dilimini koyarak etiketlendirme yapıyoruz. Satıldığında da kendilerine ödemelerini gerçekleştiriyoruz. Net bir sistemimiz var” dedi.
Geniş ürün gamı
Ürettikleri ürünlerin çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğunu ifade eden Başkan Yardımcısı Süheyla Öztürk ise şunları kaydetti;
“Öncelikle gruplandırarak açıklamak daha doğru olacaktır. Kooperatif kurulduktan sonra tıbbi aromatik bitkiler grubumuzu oluşturduk. Sarıcakaya İğdir’de bir kekik tarlası var. Orada hasat yapıyoruz. Daha sonrasında da kekik suyu ve baharat olarak üretimini gerçekleştiriyoruz. Yine Seyitgazi Gümüşbel’den yerli çiftçiden çörek otu ve çörek yağı alıyoruz. Yine Sarıcakaya Mayıslar’dan soğuk sıkım zeytinyağı alıyoruz. Bunları kooperatif aracılığıyla ürettiğimiz çalışmalar. Ama onun dışında oyuncak üreten arkadaşlarımız var. Dekorasyon objeleri yapan bir grubumuz var. Aksesuar, takı, çanta bu tür üretim yapan arkadaşlarımız var. Onun dışında giyim, kırk yama, eskiyi yenileme tarzında üretim yapan üreticilerimiz de mevcut.”
Aynı yolda yürüyebilmeliyiz
Kooperatif kurulurken hedeflerinin çok fazla üretici kadına ulaşmak olduğundan bahseden Kurucu Üye Hicran Dabanlı, “İlk başlarda hobi için gelenler olduğu gibi, ihtiyaç duyup bir şeyler üretip, üretmeyi öğrenip, sonrasında buna geçimini sağlayabilmek isteyen kadınlarımız çok fazla. Oldukça güzel bir başarıya da ulaştık. Fakat sonrasında gerçeklerden de bahsetmek gerekiyor. Yükümlülüklerimizde çok ağır. Kadınlarla bu işi yürütebilmek çok heyecanlı ve güzel ama kooperatifin yönetimi, o sistemi yönetebilmekle ilgili büyük sorunlar yaşamaya başladık. Tabii ki arkasından pandemiyle gelen bir süreç yaşadık. Ondan sonrasında da kooperatif adına kararlar almak zorunda kaldık. Ve bu kararlar doğrultusunda da ortaklarımızın sayısı gün güne azaldı. Ve şu anda yüz kırk yedi ortaktan altmış ortağa düştük. Yani daha kemikleşmiş bir ekiple ilerlemeye çalışıyoruz. Çünkü kooperatifçilik aynı yolda yürüyebilmektir. Birlikte olursanız kuvvetli olabiliyorsunuz. Bizim bir iki çeşit ürün gamımız yok. Bizim yelpazemiz dediğim gibi çok geniş.