Şimdilerde hediyelik eşya ve el sanatları üzerine yoğun bir üretim ve satış içerisinde olan Odunpazarı Kadın Girişimi Üretimi ve İşletmesi Kooperatifi, bünyesinde bir dokuma atölyesi kurmak için çaba sarf ediyor. Atölyenin kurulmasının masraflı bir süreçten geçtiğinden bahseden Kooperatif Başkanı Ayşe Akman, bu sayede çok farklı ürünler üretebileceklerini, daha çok kadının üretime kazandırılabileceğini belirtti.
Alanlarında çok başarılı
Faaliyete 2018 yılında başladıklarını açıklayan Başkan Ayşe Akman, “Odunpazarı Belediyesi destekli bir kooperatif olarak yola çıktık. Gıda gurubundan hediyelik eşyaya, el sanatlarından dikiş gurubuna geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Pandemi öncesi gıda grubumuz da oldukça aktif çalışıyordu. Belediyelerin, düğünlerin, çeşitli organizasyonların ve davetlerin yiyeceklerini, ikramlarını hazırlıyorduk. Odunpazarı Belediyesi’nin bize tahsis ettiği mutfakta Eskişehirlilere en lezzetli ikramları sunuyorduk. Ancak pandemiyle birlikte bu bölümüzün faaliyetlerini azalttık. Şimdi 32 ortağımız ile farklı alanlarda üretim yapıyoruz. Ortaklarımızın hemen hepsi çeşitli kurslarda yetişmiş ve iyi eğitim almış arkadaşlarımız, alanlarında da çok başarılılar” dedi.
Sabit alanda satış
Eskişehir’de Hamamyolu üstünde bulunan Sanat Köprüsü’nün altında satış ofisleri olduğuna değinen Başkan Akman, “Belediye Başkanımız Kazım Kurt Bey bize köprü altında bulunan kütüphanede yer tahsis ettiler. Üyelerimizin ürünlerini burada satışını yapıyoruz. Ayrıca Odunpazarı bölgesinde stantlar açıyoruz. Diğer taraftan ülkemizin çeşitli illerinde düzenlenen fuarlara ve festivallere aktif olarak katılım gösterdik” dedi.
Hedef, dokuma atölyesi
Odunpazarı bölgesinde Tuğra Konak binasının ikinci katını dokuma atölyesi olarak faaliyete geçirmek istediklerini bildiren Başkan Akman, şunları söyledi;
“Binanın ikinci katını kiraladık ve kooperatifimizin ofisini oluşturduk. Burada bir dokuma atölyesi kurulmasını çok istedik. Ancak maddi imkansızlıklar bize engel oldu. Maalesef dokuma tezgâhı alacak paramız yok. Ancak bünyemizde gerçekten çok fazla becerikli, yetenekli hanım var. Biz istedik ki orada dokumalar gerçekleştirelim. Hem o dokumları satalım hem de dikiş bilen hanımlarımız o ham dokumlardan belirlenen bir veya iki ürün üretsin. Örneğin bir plaj elbisesi ya da şık bir bluz. Olsun. Bir hanım arkadaşımız dikişini yaparken bir diğeri üstüne işlemelerini yapsın. Tüm bu saydıklarımı hatta daha fazlasını kendi içimizde yapabilecek oyasından nakışına bunları üretebilecek üyelere sahibiz anacak maalesef paraya takılıp kalıyoruz. En büyük hedefimiz bu aslında.”
Kurslar yolda
Diğer bir hedeflerinin ise yapılabilme olasılığı çok yüksek olduğuna değinen Başkan Akman, “Çeşitli kurslar açmayı planlıyoruz. Çünkü kooperatifimizdeki hanımlarımızın çoğu sertifikalı ve usta öğretici belgelerine sahip. Dolayısıyla biz tuttuğumuz binada kurs vermek istiyoruz. Bu sene sonbaharda da bu projemize başlayacağız” dedi.