ESO Başkanı Kesikbaş, Eskişehir ve sanayi gündemini değerlendirdi
Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, 3 Şubat 2020 tarihinde Kanal 26 ekranlarında yayınlan ve Gazeteci Muharrem Esen’in sunduğu 26. Gün programına katıldı. Sanayiden, eğitime, dijital dönüşümden ESO’nun 2020 hedeflerine kadar; yerli üretime olan ilginin artması, milli hızlı tren setlerinin üretimi, endüstri 4.0, Ar-Ge tasarım faaliyetleri, genç işsizlik, kuşaklar arası iletişim, ithalat-ihracat rakamları, sürdürülebilirlik, verimlilik, gelecekteki meslekler gibi güncel konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Celalettin Kesikbaş’ın konuşmalarından satırbaşları ise şunlar oldu.
“Bu topraklar çok kutsal şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Mutlak herkes gerektiğinde vatanı için canını verir, bayrağımız çok kutsal. Gölgesi bize, korkusu düşmana yeter, o bayrak kolay elde edilmedi biliyorsunuz. Vatanımız için hem cephede hem sanayide çalışmamız gerekiyor. Bu ülkenin kurtuluş mücadelesi artık sanayide, bu mücadeleyi tekrardan başlatmak gerekiyor. Ürettiğimizi ihraç etmemiz gerekiyor.
Öncelikli olarak başarının ne olduğunu iyi algılamamız gerekiyor. Başarı sadece paranın çok kazanılması değil. Akademik olarak gelişmemiz, her alanda en iyi olmamız gerekiyor. Para eşittir başarı değildir.
Hedefimiz cari açık vermeden ihracata dayalı üretim. Lüks ihracat talebinin düşürülmesi gerekiyor. Özel sektör satın almaların yerlileştirilmesi gerekiyor. Maalesef satın alma alışkanlıklarımızı kırmış değiliz. Ama iç tedariklerimizi yerli kaldığımız zaman o zaman cari açığı düşürmüş olacağız. Üreticilerin de bu konuda ürünlerini geliştirmeleri gerekiyor, kalitesini artıracak, gerekli belgeleri eksiksiz olacak.
Verimlilik, yenilik, ar-ge, tasarım katmamız gerekiyor ürünlerimize ve ihracat yapmamız gerekiyor. Bu bugünden yarına olmuyor, bizim toplum olarak iki şeye ihtiyacımız var; kültürel örgütleme ve eğitim.
Ürünlerimize katma değer katmadığımız sürece dışa bağımlılık aslında artıyor. İyi markalar çıkarmak gerekiyor. Aslında hedefler belli. Gençlerimiz çok iyi. Ama hala dijital dönüşümde olmamız gereken yerde değiliz.
Sanayi 4.0 dediğimiz zaman dizayn ile data tarafına bakmanız gerekiyor. Artık telefondan dataya erişebiliyorsunuz ama derinlemesine bu işi öğrenip insana değen uygulamalar haline getirmeniz gerekiyor. Bu noktada gençlerimize büyük iş düşüyor. Artık her şeyi iyi bilmemiz yetmiyor, hem her şeyi biliyor olanız hem de bir konuda çok iyi olmamız gerekiyor. Ben inanıyorum ki on sene sonra belki artık çoğu gencimiz dil konuşur gibi kod yazmaya başlayacak.
Eskişehir açısından bizi ilgilendiren en önemli konulardan biri de URAYSİM, lokomotifler, trenlerdir. 130 yıllık geçmişi var bu şehrin. Burada bir kültür var. Bu kentte bir demiryolu kültürü var ve Eskişehir tren setlerinin Eskişehir’de üretilmesini hak ediyor. Bu bir ekosistem işidir. Başka şehirler ile de çalışılabilecek çok katmanlı bir iş bu. Ama ne olursa olsun son çıkan nihai ürünün Eskişehir’den çıkması gerekiyor. Hızlı tren setlerinin üretildiği ve tabi ki diğer şehirlerden de yan sanayisinin oluşturabileceği çok kıymetlidir Eskişehir için. ESO olarak bakanlık, TOBB seviyesinde, her yerde bu konuda sesimizi çıkarıyoruz.
Raylı sistemler kümesi ile de çalışıyoruz. Şimdi Barcelona’ya gideceğiz. Artık yurt dışına kentimizin büyükleri ile gidiyoruz. 4 gün boyunca birçok firmamız birebir görüşme yapacak. Bu hafta yine AB fonundan havacılık sektöründe çalışan 10 firmamız Lyon’da idi. Raylı sistemlerle ilgili yine 24-27 Şubat arası Dubai’ye gidiyoruz Yılmaz Hocamız ile.
İş konseyini kurduk. Geçen hafta mütevelli heyeti olarak toplandık. Hepimizde bu istek varmış düşünsenize 52 kuruluş; odalar, borsa, meslek kuruluşları hepimiz bir araya geliyoruz ve hepimiz özne Eskişehir olacak diyoruz.
Bütün sanayici arkadaşlarımız ESO’yu ziyaret etsin, katılımcı, herkesin içinde olduğu bir ESO olması bizim için önemli. Marka değeri yüksek bir ESO’nun olması önemli. Herkesten katkı destek bekliyoruz.”