ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Sanayi Dahil Eskişehir” programıyla canlı yayın ile Kanal 26 ekranlarında Eskişehir sanayisini değerlendiriyor.
Canlı yayın gündeminde Celalettin Kesikbaş tarafından gelen değerlendirmeler:
- ESO’nun 50. Yıl Kuruluş yıl dönümü kutlamasını gerçekleştirdik. ESO’da ben de 50 yaşındayız. Sadece bir yerde kutlama yapmakla kalmadık, çeşitli etkinlikler düzenledik.
- Geçmişimizi unutmayacağız. Eski başkanlarımız, yönetim kurulu üyelerimiz, herkes bizler için değerli.
- 9 Kasım’da etkinlik yaptık. Tüm siyasi partiler, Valimiz, sanayicilerimiz 1300 kişi herkes bir aradaydı. Birlik beraberlik bizler için çok önemli. Eskişehir çıkarları ve taleplerini konuştuk.
- STK ve kurumlar ile bir araya geldik, gelmeye de devam ediyoruz. Bize iş ve aş gerekiyor. Bunun için yeni bir 2023 Vizyon Raporu hazırladık.
- 7 aylık bir süreçte; üniversiteler ile bir araya geldik, eğitimler düzenledik, sertifikalandırmaları gerçekleştirdik, Megip projesini başlattık, ihracata yönelik teşvikler hakkında bilgilendirmeler yaptık, URGE çalışmalarına başladık, cv.eso.es sitesini kurduk ve iş arayanların cv’lerini iş verene ulaştırdık. A sınıfı oda olduk, ESO Haber sitemizi ve ESO Portal’ı oluşturduk. Sanayicimizin sesi olmayı hedefledik.
- Gelin tanış olaım sloganı ile 12 haftada 12 fuar düzenledik. 260 firma katıldı, stand açtı, 5 bin 500 civarı katılımcı ESO’ya uğradı, yeni tanışıklıklar ve işbirlikleri sağlandı.
- Bir araya gelmeyi, beraber etkinlik yapmak amacıyla yeni kulüpler oluşturuyoruz. Tiyatro gösterileri, ESO Basket turnuvaları düzenledik. Genç sanayiciler ile bir araya gelmeye başladık. Her ay yapacağız. İşbirliklerini artıracağız.
- 100 üzerinde sanayicimiz ile ESO Haber’de tanıtımlarımızı yaptık, kısa tanıtım videoları çektik. Biz bize yeteriz sloganı ile çıktık ve sanayicilerin sesi oluyoruz.
- Yeni bir çalışmaya başladık. Türkiye’nin ilk 500 firmasını tek tek arıyoruz, satın almacılar ile iletişime geçiyoruz. ESO’ya davet ediyoruz, yıl sonuna kadar 100 büyük firmayı Eskişehirli sanayiciler ile bir araya getirmeyi ve Tedarik Günleri oluşturmayı hedefliyoruz. İletişime geçtiğimiz satın almacılardan bunun bir ilk olduğunu duyduk ve memnuniyet ile karşılandık.
- MBA programını başlatıyoruz, TOBB Üniversite’si ile yürütüyoruz, ESO’yu bir üniversite haline getiriyoruz, 3 sınıf kurduk. Yakın zamanda ingilizce kurslarımız da başlayacak.
- 2019 planlarını yaptık. Her 15 günde bir yurt dışında olmayı hedefliyoruz. 24 farklı yurt dışı fuarı tespit ettik. ESO ve sanayicilerimiz ile birlikte o fuarlarda yer alacağız.
- Buradan ilk kez duyuruyorum. 5 tane daha URGE projesi yapmaya karar verdik. Artabilir de. Beyaz eşya yan sanayi, gıda imalat, makine metal imalat, mobilya sektörü imalat ve madencilik sektörü imalat URGE projelerini bu alanlarda gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.
- ESO ve sanayiciler bir ekip olacak, ekip ruhunu taşıyacak. Etkileşimi ve iletişimi artıracağız.
- Devlet vereceği teşvikleri, destekleri veriyor bunları en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor.
- Katma deperli üretimin sayısını artırmak gerekiyor, AR-Ge, inovasyon, tasarımın üzerine düşmek, niş ürünler çıkarmak gerekiyor.
- Eskişehir’de havacılık raylı sistemler üzerinde ciddi üretimler yapılıyor. Artacak da.
- Eskişehir ihracatı yüzde 18 büyüdü. Birbirimizle ihracat konuşup nasıl artırabiliriz bunları konuşacağız.
- Sanayileşememe en büyük problem budur, kara yolu ile yapıyoruz ihracatı ama Eskişehir Gemlik arası bir tren yolunun taşıma sisteminin kullanılıyor olması gerekiyor. İç nakliyelere ödediğimiz para 40 milyon euro’dur. En büyük problemlerden biri ihracat ulaşım yollarıdır.
- Geldiğimizden beri 7 aylık süreçte, PR’ye çok önem verdik. Eskişehirli sanayicilerimizin tanıtım videoları, haberlerine yer veriliyor. Bu anlamda sanayicilerimiz tanıtımları ve haberleri için bizlere ulaşmaları halinde sitede ve tüm basına ajanslar yolu ile haberlerini, duyurularını yayabiliriz, bunun değerlendirilmesi ciddi anlamda önem taşıyor.
- Meslek liselerine yöneliyoruz, Turgut Reis Meslek Lisesi’nde çalışmalarımız olacak. Mesleki yeterlilik, lise sonrası yüksek okul gibi düşünce ve çalışmalarımız mevcut.
- Dünya pazarlarına erişim sıkıntılarını URGE kapsamında aşacağız. 10 ülkeye devlet teşvikleri kapsamında götüreceğiz.
- İthalat bağımlılığın azalması ve devlet veya kamudaki teknik şartnamelerin yerli milli üretime uygun olması yönünde görüşmeleri yapıyoruz.
- Üretmezsek hiçbir şey olmaz. Mutlaka üreteceğiz. Sanayi verileri, ihracat, cari açık düzgün olacak. Ekonomi yaratacak ve sonucunda dolara euroya bakacağız.
- Her türlü fikre, eleştiriye açığız, lütfen bizleri takip edin, fikir ve önerilerinizi bizlere ulaştırın. Üretim ve ihracattan başka çaremiz yok. Hep birlikte büyüyeceğiz.