ESO Üyeleri için gelecek stratejileri devam ediyor;
“Yeni Nesil Patronlar; Büyümenin Yönetilmesi”
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından başlatılan Gelecek Stratejileri Toplantıları’nın üçüncüsü geçekleştirildi. Bu kapsamda ESO’da sanayicilerle buluşan CGS Center panelistleri Dr. Güler Manisalı Darman, Gökhan Koyuncu, Yaşar Tecim ve Tolga Tosun, “Yeni Nesil Patronlar; Büyümenin Yönetilmesi” panelinde; sürdürülebilir büyüme hakkında sanayici, iş adamları ve genç girişimcilere yönelik bilgilendirmelerde bulundu.
Toplantının açılışında konuşan Eskişehir Mobilya Kümesi Başkan Yardımcısı Hakan Korkmaz, “Odamızın öncülüğünde ve bizlerinde katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz gelecek stratejileri toplantısında bugün yeni nesil patronlar ve büyüme yöntemleri konusunu işleyeceğiz. Konusunda uzman isimleri sanayicilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz” diyerek sözü panel yöneticisi Dr. Güler Manisalı Darman’a bıraktı.
İç kontrol ve iç denetim ile sürdürülebilir büyüme
Büyümenin yönetilmesi konusunda sanayicilere verilen tüyoların ana başlıkları; kurumsal yönetim, iç kontrol, iç denetim olarak sanayicilere aktarıldı. Şirketlerin büyümelerini sürdürülebilir kılması için sağlam bir yönetim kurulunun olması ve büyümenin yönetilmesi için de yönetim, denetim ve icra komisyonlarının birbirlerinden ayrılması gerektiği vurgulandı.
Bu kapsamda konuşan Darman şunları söyledi;
“Büyümeyi düzgün yürütmek için strateji, risk yönetimi ve iç kontrol önemli olan unsurlardır. Şirketlerin vizyon, misyon ve ana değerler doğrultusunda performansının artırılması gerekiyor. Bunun için önce strateji sonra planlama ve eyleme geçme gerekiyor. Daha sonra performansınızı artırmanız gerekiyor. Eylemlerinizi denetleme ve raporlayıp bunu olağan sürece oturtmanız gerekiyor. Sırası ile bütün bunu süreci yapacak olan ise şirketlerin yönetim kurullarıdır. Bu risk yönetimidir.
İç kontrol ise, üretim ve tüm süreçlerde operasyonlar verimli mi, verimlilik nasıl artırılır, raporlarda doğru bilgiye nasıl ulaşılır, stoklar abartılı mı, mali tablolar doğru bilgiyi veriyor mu bunlara bakmak gerekiyor.
Yani kısaca mali ve yönetsel raporların doğru olması, kurum içi ve dışındaki düzenlemelere uyum sağlanması, varlıkların korunması ve suistimalleri önlemek gerekiyor. İç kontrollerin yapılması tüm bunları sağlıyor. O zaman büyüme doğru yönetiliyor ve sürdürülebilirlik sağlanmış oluyor.”
İnsan kaynakları ve teknoloji önemli rol oynuyor
Konuşmacılarının sanayicilere kendi şirketlerinde yaşadıkları gelişmeler hakkında bilgi ve deneyimlerinin paylaşıldığı panelde kısaca şu tavsiyeler verildi;
İndigo Grup A.Ş. Genel Müdürü, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Tosun, “Günümüzde teknolojiyi takip etmek yeniliklere ayak uydurmak oldukça önemli ancak sadece web üzerinden büyümenin sağlanacağını düşünmek yanlış olur. İnternet teknolojisini tamamen durdurmak, kullanmamak da çok büyük yanlışlık olur. Büyümek için önemli olan teknolojiye ayak uydurarak reelde de gelişmeyi sürdürmektir. Şirketin değerlerini kurutmamak, değişime, çağa ayak uydurmak önemli. Bunu bir kere yaptığınızda insanlar size inanıp güveniyor ve birlikte hareket edebiliyorsunuz.”
Volkan İtfaiye A.Ş. Genel Müdürü, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Tecim, “Kalite anlayışı ve insan kaynağı anlamında büyümenin gerektiğini düşünüyorum. Bu bütün sektörlerde uygulanabilir. Teknolojik olarak büyüme önem arz ediyor. İnsan ve teknoloji yatırımı önemli, ikisi olmadan büyümek zor diyebilirim.”
Andar Elektromekanik Sistemler Ltd. Şti. Genel Müdürü, Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Koyuncu, “Büyümenin sürdürülebilirliği için marka değeri yaratmalı, niş ürünler üretmeli ve var olan marka değerinin korunması çok önemlidir.”