Finansal yük bankaların üzerinde
www.hurriyet.com.t’nin haberine göre, Türkiye’deki finansal yükün bankaların üzerinde olduğu bilgisi paylaşıldı. Habere göre;
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı ve Eureko Sigorta CEO’su Can Akın Çağlar, Türkiye’deki tüm finansal yükün bankacılığın üzerinde kaldığını, sigortacılığın gelişmesi halinde ekonominin de gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) değerlendiren Can Akın Çağlar, programda, banka dışı finans piyasalarının gelişmesine değinildiğini belirterek, “Bir sigortacı olarak söylüyorum, Türkiye’deki bütün finansal yük bankacılığın üzerinde. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Program’da, bankacılığın dışındaki sektörlerin hızla büyütülmesi gerektiğini açıkladı ki, biz bundan hem heyecan duyuyoruz hem de fırsat olarak görüyoruz” dedi.
Mevduatı devlete veriyoruz
Can Akın Çağlar, toplam finansal büyüklüğün yüzde 88’ini bankacılığın oluşturduğunu, ikinci büyük sektörün de sigortacılık olduğunu ifade ederek, sigortacılığın payının yüzde 4 olduğunu kaydetti. 160 milyar TL aktif büyüklük ile uzun vadeli fon üreten bir sektör olduklarını söyleyen Çağlar, “Elimizde 133 milyar TL fon var ve çoğunluğunu uzun vadeli devlet tahvillerinde, banka mevduatlarında kullanıyoruz. Dolayısıyla mevduat üreten, ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan bir sektörüz. Bizim hızlı biçimde büyümemiz lazım” dedi.
Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyüklüğümüz yüzde 4 değil, yüzde 20-25’ler civarında olsaydı; 650 milyar TL fon biriktiriyor olurduk. En son mevduatların toplamı 2 trilyonun üzerinde, aşağı yukarı dörtte birine ulaşmış olurduk. Bizim mevduatlarımızın farkı şu; her an ihtiyaç duymuyoruz, uzun vadeli yatırımlarda kullanıyoruz. Bu da ekonominin kalkınmasına katkı yapıyor. Sadece bizim değil diğer finansal piyasaların da büyümesi lazım. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda görev yaptığım dönemlerde, bütün yükün bankacılığın üzerinde olmaması, paylaştırılması gerektiğini konuşurduk. Banka deyince krediyi biliyoruz, mevduatı toplayıp krediye çeviriyoruz. Türev enstrümanlarını Türk bankacılığının da biliyor olması lazım.”
Kaynak: www.hurriyet.com.tr