Hindistan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi, “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” temasıyla iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında önemli kararlarla sonuçlandı.
Liderler, doğal afetlerin artan sıklığına dikkat çekerek iklim eyleminin vazgeçilmez olduğunu belirterek, temiz, sürdürülebilir, adil ve ekonomik açıdan uygun enerji geçişlerini hızlandırma taahhüdünde bulundular. Aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerin düşük karbonlu geçişlerini desteklemek amacıyla düşük maliyetli finansman sağlama taahhütleri de vurgulandı.
G20 ülkeleri, temiz enerjiye geçiş için gerekli finansman miktarı konusunda anlaşırken, gelişmekte olan ülkelerin 2030’a kadar emisyon hedeflerine ulaşmaları için gereken 5.8-5.9 trilyon dolarlık ihtiyacı gündeme getirdi.
Ayrıca, yıllık 4 trilyon dolarlık düşük maliyetli finansman ve yenilenebilir enerjinin öncelikli kullanımı konularında mutabakata varıldı. Ancak, küresel fosil yakıt bağımlılığının azaltılması konusunda tam bir mutabakata henüz ulaşılamadı.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, zirvenin temiz enerjiye dayalı ticaret projelerinin kabulünü “tarihi” bir adım olarak değerlendirdi ve küresel çapta karbon fiyatlandırması düzenlemesi çağrısını yineledi.
Von der Leyen, “küresel karbon fiyatlandırması” fikrine destek çağrısında bulundu ve iklim değişikliği ile mücadelede inovasyon ve yeşil teknolojilere yatırımın önemini vurguladı.