Eskişehir Sanayi Odası’nda (ESO) düzenlenen etkinlikte yaklaşık 250 genç sanayici “ESO Gençlerle Buluşuyor” etkinliğinde bir araya geldi. Burada konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Sanayimizi emanet edeceğimiz genç sanayicilerimizle bir araya gelmeyi çok önemsiyoruz. Çünkü şimdi yeni bir sanayiden ve yeni bir vizyondan bahsediyoruz. Gelecek hepinizin ve geleceği el birliği ile şekillendirelim. Daha fazla bir araya gelelim. Beraber olmak için fırsatlar yaratalım” dedi.
ESO’nun 50. yılı kapsamında düzenlenen ESO Gençlerle Buluşuyor etkinliğinde alanında başarılı genç sanayicilerin konuşmacı olarak katıldığı bir de sempozyum düzenlendi. Sempozyuma konuşmacı olarak; Ata Döküm Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sürel, ES Boya Şirket Müdürü Gonca Yurtcan, Karcan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kerziban Nur Gezer, MobGe Kurucusu Özgür Taşkın ve KYK Yapı Kimyasalları Şirket Müdürü Arda Sürmeli katıldı.
Burası bizim değil, herkesin
Sempozyumun açılışında konuşan Celalettin Kesikbaş, “Biz bize yeteriz sloganını daha da artırıp büyütmek istiyoruz. Ekonomist çağıralım konuşalım dedik ama aslında hepimiz ekonomistiz. Kendi içimizden insanlar olsun. Kendimiz konuşalım dedik ve bunu her ay belki iki ayda bir rutin hale getirip bu samimi ortamın sinerjisini yakalayalım istiyoruz. Daha önce söylemiştim ve söz vermiştim, ESO Cumhuriyet ile yönetilecek diye. Yine aynı yerdeyim. Bugün buradayız. Çünkü daha katılımcı bir Sanayi Odası Yönetimi istiyoruz. Burası bizim değil, burası herkesin. Hepimiz değer katıyoruz buraya. Ancak gelecek hepinizin. Bu geleceği lütfen gelin, el birliği ile şekillendirelim. Daha fazla bir araya gelelim. Beraber olmak için fırsatlar yaratalım. Zira hepiniz geleceği önemsiyoruz. Biz bize yeteriz burada çok ciddi başarı hikâyeleri var. Yeni bir sanayiden yeni bir vizyondan bahsediyorum” diye konuştu.
Turgut Reis Meslek Lisesinde yeni eğitim alanı
Toplantıda ESO’nun yeni eğitim programlarını da açıklayan ve ESO’yu eğitim kampüsü haline getirmek istediklerini belirten Kesikbaş, Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri Ağı ABİGEM’in ESO içerisinde faaliyetlerini sürdüreceğini belirtti.
2019 yılı için ESO-ABİGEM Eğitim programları hakkında Kesikbaş şunları kaydetti: “ESO’da küçük ofisler ve büyük toplantı alanları oluşturduk ve burada eğitimler verilecek. Mini MBA programları hazırladık. Bu doğrultuda işverenler için 4 kişilik gruplar halinde İngilizce sınıfları oluşturduk. Beyaz ve mavi yaka için 12 kişilik sınıflarda İngilizce eğitimleri hazırladık. Mesleki eğitim ile ilgili olarak şu ana kadar 170 civarında gencimize CNC eğitimlerine devam ediyoruz. MEGİP kapsamında 2019 yılı Ocak ayında CNC, Otomasyon, Kaynakçı eğitimleri ile 500 gencimize meslek edindireceğiz. ESO-ABİGEM olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzaladık ve Turgut Reis Meslek Lisesinde bize tahsis edilen atölyeler ve sınıflarda eğitimlere başlıyoruz.
Atölyelerin modernizasyonu, makine ekipman parkuru için BEBKA ile proje hazırladık. 2019’da inşallah modern makinalarla, Lazer punch kesiminden bükümüne, CNC torna ve frezelerinden kaynak atölyelerine en yeni tezgâhlarla eğitim vereceğiz. Hepsinin alt yapısı hazırlandı. Birinci URGE projemizi tamamladık. 2. 3. ve 4. URGE’lere başlıyoruz. Her ay 1 yurtdışı fuarı ve iş görüşmeleri olacak. Her ay yurtiçi-yurtdışı kültür turları düzenleyeceğiz. Lütfen projelerin yönetimine katkıda bulunun. Kulüpler oluşturuyoruz.”
ESO artık cazibe merkezi
Genç sanayicilere daha çok birlikte olmaları yönündeki çalışmalarından bahseden Murat Sürel şunları kaydetti;
“Ben işin eğlenceli ve güzel tarafından görev aldım. 6 ay öncesine kadar çok ziyaret edilmeyen bir odamız vardı. 6 aydan beri otoparkta yer kalmayıp yol kenarına park eden arabaları görüyorum ve çok mutlu oluyorum. ESO bir cazibe merkezi haline geldi. Bu beni çok mutlu ediyor. Bizler kulüplere ayrılıp daha çok bir arada olalım istedik. Gündemimiz devamlı sıkıcı iş hayatı ama hepimizin de birer hobileri var.
Ben ekinlik olarak spor kulübünü üstlendim ve iki gruba ayırdım. Dışarda yaptığımız doğa sporları ve kapalı alanda yaptığımız sporlar olarak. Bu kapsamda dış mekanda bisiklet sürme, doğa yürüyüşleri gibi etkinlikler ile birlikte hayvanları besleme, mıntıka temizliği gibi sosyal sorumluluk projelerini de hayata geçirebiliriz. Frigya Vadisi’nde balon turları, Sakaryabaşı’nda dalışlar yapabilir. ESO hizmet binası içerisinde satranç turnuvaları, yüzme, müzik, resim ve fotoğrafçılık gibi daha pek çok etkinliği hep beraber yapabilir ve daha çok birliktelikler kurabiliriz.”
Üniversite-sanayi işbirliğine kulüpler katkı sunar
Sempozyumda konuşmacılardan önce söz alan ve kulüpler hakkında yorumda bulunan Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı, Kulüpler Koordinatörü Ethem Esen, “Dans, müzik, resim, edebiyat, pazarlama, girişimcilik, fotoğrafçılık, motor sporları gibi çok çeşitli alanlarda faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Siz genç sanayiciler ile birlikte öğrencilerimizi bir araya getirmek, üniversite-sanayi işbirliğini pekiştirmek için sizleri de katılımcı olarak aramızda görmekten mutluluk duyarız” dedi.