Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Üyelerine yönelik, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile KOSGEB iş birliğinde yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ile oluşabilecek ek vergi yükünü azaltabilmek, sanayide yeşil dönüşümü hızlandırabilmek amacıyla hayata geçirilen projenin detayları ESO Üyeleriyle paylaşıldı. Eskişehir Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda projenin 450 milyon dolarlık bütçesinin olduğu ve altı yıl boyunca sürdürülmesi planlandığı ifade edildi.
Fırsatlar elde edeceğiz
Toplantının açılışında konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Yeşil dönüşümle ilgili ciddi kaynaklar mevcut. Bugün güzel bir bilgilendirme toplantısı yapacağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bu konuda gerçekten canla başla çalışıyor ve birlikte güzel fırsatlar elde edeceğimize inanıyorum. Bu vesileyle bugün kıymetli sanayicilerimize bu önemli projenin detaylarını anlatacağız ve ülkemiz sanayisinin yeşil dönüşümüne nasıl destek olabiliriz sorusuna yanıt arayacağız. Hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.
TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Alp Eren Yurtseven yaptığı konuşmasında, “TÜBİTAK desteklerini burada anlatmaktan son derece mutluyuz. Proje kapsamında 3 temel desteğimiz olacak. Yeşil Sanayi Projesi ile sanayicilerimizin, girişimcilerimizin ve KOBİ’lerimizin verimli bir şekilde yeşil dönüşümüne destek olacağız.” diye konuştu.
Yeşil dönüşümü sağlayacağız
Türkiye sanayisinin rekabet gücünü artırarak, uluslararası pazarda daha etkin rol almayı amaçladıklarını ifade eden KOSGEB Başkan Yardımcısı Recep Kılınç yaptığı açılış konuşmasında, sınırda korbon düzenlemesi mekanizması (SKDM) nedeniyle sanayicilerin gümrük vergileriyle karşı karşıya kalacaklarını vurgulayarak, “Avrupa yakında zamanda SKDM’yi uygulamaya alacak. Bundan olumsuz etkilenmemek amacıyla bu dönüşümü sağlamak zorundayız. KOBİ’lerimizin enerji sistemlerini karbondan ayırmak, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirliği sağlamak için KOSGEB olarak büyük önem veriyoruz. KOBİ’lerimizin dönüşümü, başarısı için gerekli mali ve teknik desteği sağlamaya hazırız.” dedi.
Sanayi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Murat Sürekli, “İmalat sanayi başta olmak üzere tüm sektörleri bu dönüşüme hızlı şekilde hazırlamayı hedefliyoruz. Yeşil dönüşümü zorunluluktan ziyade fırsat olarak nitelendiriyoruz ve bütüncül, iddialı, yenilikçi bir duruşu esas almaktayız. 6 yıl sürecek ve toplam bütçesi 450 milyon dolar olan projemizle, sanayi firmalarımızın yenilenebilir enerjiden faydalanmasını ve ekonomik büyümeyi sağlayacağız.” diye konuştu.
Toplantının açılış konuşmalarının ardından proje hakkında bilgilendirme sunumları yapılarak, katılımcıların soruları yanıtlandı.