İç Anadolu’nun zeytinyağları Macıroğlu Tarım’dan çıkıyor
2016 yılında kurulan Macıroğlu Tarım, 1000 metre kare kapalı alanda soğuk sıkım zeytin yağı ve sofralık zeytin üretimi yapan firmalarının kuruluş ve gelişim sürecini anlatan Macıroğlu Tarım Firma Sahibi Emre Can, “Kendi zeytinlerimizi çekmek için saate 80 kg zeytin çeken küçük bir makine aldık. Daha sonra yöre halkının kendi zeytinlerinin çekilmesi talebinde bulması ile makinemizle üretime başladık ve firmamızı 2016 yılında kurduk. 2017 yılına gelindiğinde ise 0,1 – 0,2 asit oranı ile günde 40 ton zeytin işleyebilecek kapasiteli makine parkurumuzu oluşturduk.” dedi.
Sakarı Bozaniç markası ile tüm Türkiye’ye Anadolu Bölgesi’nin zeytinlerini tanıtmayı hedeflediklerini söyleyen Emre Can, “Neden İç Anadolu Bölgemizde zeytinyağı bilinmesin, neden burada da zeytin yetişiyormuş dedirtmeyelim, kendi markamızı oluşturmayalım ki. Önce yurtiçinde sonrasında ise yurtdışında adımızı duyuracağız.” dedi.
Devlet desteği beklediklerini ve yeni planlarının olduğunu da ekleyen Can, şunları ekledi: “Devletimizden destek çıkarsa domates suyu, kayısı suyu, salça bu ürünleri de piyasaya sürmek istiyoruz. Mayıslar Sarıcakaya yöremiz çok değerli, burada herşey yetişiyor. Antep fıstığı, fındık, Karadeniz hurması… Bu yüzden büyük bir fabrika yaptık, gelecek için çeşitli projelerimiz var. Geniş bir alana sahibiniz, burada ipek böcekçiliği ve istiridye mantarı yetiştirmeyi de düşünüyoruz. Bunun dışında destek alınması dahilinde doğal yaşam köyü kurmak gibi planımız da var. Güzel bir tesis kurduk, Eskişehirli vatandaşlarımız gelip bizi ziyaret edebilir, bizden soğuk sıkım zeytinyağlarını alabilirler.”
Macıroğlu işletemini kutlarım. Bir ton zeytin sıkımı ile yaklaşık 200 kg. Yağ, 500-600 kg. Pirina ve 1000-1200Lt. Karasu oluşmakta, özellikle karasuyun çevreye bırakılması yasak. Çok yüksek polifenoller nedeniyle bitkiye doğrudan verilemez, halk tabiriyle yakar, ancak havuzda toplanır, kurutulması halinde çok zengin bir toprak düzenleyicisi ve özellikle potasyumca çok zengin bir organik gübre olarak kullanılmalıdır. Hatta komşunuz Ziraat Fakültesinin iki fazlı sistemle çalışan zeytin sıkım işletmesinde çıkan pirina +karasu toplanarak değerlendirirseniz çok-çok faydalı bir çalışma yapmış olursunuz. Karasu bir çevre kirleticisi değil- bir organik gübre olmalıdır. Prof. Dr. Nazmi Oruç
Toprak ve Su Kimyası Öğrt. Üyesi (Eskişehir/emekli)
NOT: nazmioruc1937@gmail.com adresime e-posta adresinizi gönderirseniz katkım olur.