Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yeni raporu, kritik minerallerin geri dönüşümünün enerji güvenliği, emisyon azaltımı ve kaynak çeşitliliği açısından büyük faydalar sağladığını ortaya koyuyor. Geri dönüşümün, temiz enerji teknolojilerinin artan mineral talebini karşılamada ve yeni madencilik ihtiyacını önemli ölçüde azaltmada kilit rol oynayacağı vurgulanıyor.
Rapora göre, geri dönüşüm, 2050 yılına kadar bakır ve kobalt ihtiyacını %40, lityum ve nikel ihtiyacını ise %25 oranında azaltabilir. Ayrıca, geri dönüşümle madencilik yatırımlarında %30’luk bir düşüş sağlanabileceği belirtiliyor. Ancak, mevcut politikaların bu potansiyeli tam olarak gerçekleştirmek için yetersiz olduğu ifade ediliyor. IEA İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, “Elektrik Çağı’na girerken, kritik minerallerin geri dönüşümünü cazip hale getirecek güçlü bir pazar inşa etmeliyiz” dedi. Raporda, geri dönüşümle sera gazı emisyonlarının %80 oranında azalabileceği, ancak çevresel risklerin önlenmesi için geri dönüşüm standartlarının güçlendirilmesi gerektiği belirtiliyor.
Çin, pil geri dönüşümünde liderken, Avrupa ve ABD’nin geri dönüşüm kapasitesinin 2040 yılına kadar talebin yalnızca %30’unu karşılayacağı tahmin ediliyor. IEA’nın raporu, güçlü geri dönüşüm politikalarının, sürdürülebilir temiz enerji dönüşümünde hayati öneme sahip olduğunu gösteriyor.
https://iea.blob.core.windows.net/assets/3af7fda6-8fd9-46b7-bede-395f7f8f9943/RecyclingofCriticalMinerals.pdf