İnönü İlçesi Hünerli Ev Kadınları Kadın Girişimi İşletme ve Üretim Kooperatifi olarak 2016 yılında kurulduklarını ifade eden kooperatif Başkanı Sakine Parlar, unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetleri gün yüzüne çıkartmak için yola çıktıklarını belirtti. Parlar, “Eskişehir’den ülkemizin dört bir köşesine hatta yurt dışına ürün gönderir hale geldik. Şimdilik çok büyük bir organizasyon değiliz ama ürünlerimizi tadan bir daha vazgeçemiyor” dedi.
Manda yoğurdundan tarhana
İnönü bölgesine has, diğer bölgelerden farklı lezzetleri yüksek ürünleri birçok kadının birlikte üreterek hazırladığına değinen Başkan Parlar, “Bölgemize özgü manda yoğurdundan göçeli tarhana, sebzeli tarhana, kızılcık tarhanası, salça, yine bölgemize özel pancar pekmezi, mercimekli dolama böreğimiz, sirkeler eli lezzetli kadınlarımız tarafından üretiliyor. Dağlarla iç içe olmamızdan dolayı dağda yetişen kızılcık, dağ çileği ve güven eriği ya da çakal eriği denilen çok lezzetli dağ meyvelerinden marmelatlar hazırlıyoruz. Bunları internetten ya da sosyal medya üzerinden isteyenlere ulaştırıyoruz. Ayrıca Eskişehir içine ise toplu siparişleri kendimiz götürüyoruz” diye konuştu.
Köprü olmak istiyoruz
Yola çıkış maceralarının ve kooperatifleşme süreçlerinin temelinde unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin ve ürünlerin yeniden ortaya çıkarılması olduğuna değinen Parlar, sözlerini şöyle sürdürdü;
“İnönü gitgide küçülen bir ilçe. İnönü’nün bütün yöresel yemekleri, adetleri, örfleri töreleri unutulmak üzere. Gençler okumaya gidince bir daha gelmiyorlar, Yaşlılarımız birer birer vefat etmeye başladı. Biz de geçmişten geleceğe bir köprü olmak için yola çıktık. Sahip olduğumuz değerlerin unutulmaması için elimden geleni yapmaya karar verdim. Mesela ilk başta üyelerimizin tamamını 50 yaş üstü yetenekli kadınlarımızın içinden seçtik. Neden böyle yaptınız derseniz onlardaki beceriyi ve görgüyü öğrenelim istedik. Onlar da sağ olsun yeteneklerini bizimle paylaştılar, bizlere yol gösterdiler. Buraya gelen hanımlara önder oldular.”
Birbirinden farklı yemekler
Kooperatifte bir süre sıcak yemekte yaptıklarının bilgisini paylaşan Kooperatif Başkanı Parlar, “Bizim düğünlerimizde ya da cenazelerimizde olmazsa olmaz yemeklerimiz var. Bu yemeklerin belki de Türkiye’nin her yerinde yapılır ama bizde hem daha farklı hem daha özel yapılır. Örneğin bir güveç yemeğimiz var ki ülkemizin hiçbir yerinde böyle güveç yapılmaz. Çiğ soğan ve etle yapılan bir yemek. Aynı şekilde çok farklı yaptığımız yoğurt çorbamız da çok güzel olur. Biz de bu yemekleri kooperatifte üretemeye başladık. Bu lezzetlerimizi göstermek için burada tadım günleri, tanıtımlar ve toplu yemek organizasyonları yaptık. Ancak araya pandeminin girmesi nedeniyle sıcak yemeğe ara verdik. Ayakta kalmak için daha önce bahsettiğim ürünleri üretmeye başladık” dedi.
Hedeflerimiz var
Uzun vadeli hedefleri arasında şubeleşmek olduğuna değinen Başkan Sakine Parlar, teklifler gelmesine rağmen çok cesaret edemediklerini belirtti.
Hedeflerine ulaşmak için kadın emeğinin mutlaka desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Parlar, “Panayırlarda, fuarlarda ve tadım günlerinde sesimizi duyurmak istiyoruz. Buradaki ve internet üzerindeki satışlarımız desteklenirse bizim yüzümüzü güldürür. Kadınlarımız para kazandıkça işe daha sıkı sarılır” diye konuştu.