ITC, çevreci tesisi ile enerji üretiyor
Faaliyet konusu, vahşi depolama alanlarının rehabilitasyonu, düzenli depolama alanlarının kurulması ve işletilmesi, biyometanizasyon, yakma ve gazlaştırma tesislerinin kurulmasını sağlamak olan ITC Türkiye Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. 2002 senesinde kurulup 13 farklı ilde 1500’ü aşkın çalışanı ile faaliyet göstermekte.
Eskişehir’de 2018 faaliyete geçen ITC, 180 bin metrekare alan üzerinde, 1 adet düzenli depolama sahası, 3 adet fermantasyon tankı, gaz depolama alanı ve sera gibi alt birimleri barındırmakta.
Firmada gerçekleştirilen işlemler hakkında bilgi veren Tesis Müdürü Murat Kahramantekin, “Hızlı kentleşme ve nüfus artışına paralel olarak bildiğiniz gibi çöp depolama alanlarında çevresel kirlilik, koku ve sera gazı etkisi oluşmakta. Dolayısıyla patlama ve benzeri birçok risk bulunmakta. Bizler bu sahalara yapmış olduğumuz borulamalar ile sahaları vakum altında tutmakta ve oluşan metan gazını yakarak enerji elde etmekteyiz. Tesisimize günde 800 ton evsel nitelikli atık gelmekte. Bu konuda 2019 senesinde ilk etapta üç ilçemizden transfer metodu ile tesisimize çöp kabulüne başlayacağız. Bu atıklar öncelikli olarak tartılmakta, mekanik ayrıştırma merkezine gelmekte ve burada kağıt, metal, cam ve plastik atıkları olarak ayrıştırılarak ülke ekonomisine katkı sağlamakta.” diye konuştu.
Firmalarının son derece çevreci olduğunu belirten Kahramantekin, “Metan gazı karbondioksite oranla 21 kat daha fazla çevreye zararı ve sera etkisi olan bir gazdır. Dolayısı ile tesislerimiz oldukça çevreci tesisler olarak nitelendirilmektedir. Bu kapsamda ayrıştırma metodumuzdan bahsedecek olursak; bir diğer ayrıştırma çıktısı da biyobozunur organik kısımdır.
Biyobozunur organikler ise fermantasyon tanklarına transfer edilmekte ve burada 55 santigrat derece fermantasyon işlemine tabi tutulmakta. Bu fermantasyon işlemi ile metan gazı elde edilmekte ve bu metan gazı balonda depolanarak daha sonra gaz motorlarında kullanılmaktadır. Motorlarda oluşan atık ise fermantasyon tanklarında ve seramızın ısıtılmasında kullanılmaktadır. Seramızda yaklaşık 20 bin adedin üzerinde bitki bulunmakta ve bu bitkiler kentimizin peyzajında kullanılmaktadır.” dedi.