SARICAKAYA VE MAHALLELERİ KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ SAR-KOOP
Ürettiği salçaların patentini alan ve bu konuda iddialı olduklarını söyleyen Sarıcakaya ve Mahalleleri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi SAR-KOOP Başkanı Kezban Uslu, “Domates ve biber salçalarımız hiçbir kimyasal eklemeden sadece tuz ve özel pişirme tekniği ile hazırlıyoruz. Bunun patentini de aldık. Salça üretimimiz bizi diğer üreticilerden farklı kılıyor. Salça alanında markalaştık. Tarım Bakanlığının bütün kurallarına ve yönetmeliklerine uygun şekilde üretim gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimizin barkod numarası bile hazır. Her şeyi tam tekmil hazır hale getirdik” dedi.
Salça dışında erişte ve tarhana üretiminin de olduğuna değinen Başkan Uslu, “2020 yılından bugüne üretim içerisindeyiz. Ürünlerimizi sosyal medya üzerinden ya da birebir ilişkilerimizle satıyoruz. Daha önce bir market zincirinde satış gerçekleştirdik. Ancak yetişememek düşüncesiyle bu projeyi biraz askıya aldık. Çok fazla ürün üretmiyoruz. 7 kişi ile çalışan bir kooperatifiz. Bazen şartlarımız uymayabiliyor. Ben kendi gücümle kendi imkanlarımla çevirmeye çalışıyorum” dedi.
Daha çok kadın girişimci
Yaptıkları proje ile Ticaret Bakanlığı’ndan destek almaya hak kazandıklarından bahseden Uslu, “Devletimiz hibe desteği almamızı uygun gördü ve onunla da ekipman aldık. Domates yıkama, salça çekme, erişte makinalarımız ve çelik kazanlarımız var. Ama bunlar benim için yeterli değil. En büyük hedefim daha çok kadının girişimci olması, kooperatifte daha çok kadının görev alması ve üretimin içinde daha çok kadının yer bulması. Bu yüzden bizim biraz daha desteğe ihtiyacımız var” diye konuştu.
Destek şart
Kadınların iş hayatına daha çok dahil edilmesi noktasında desteklenmesi gerektiği üzerinde duran Başkan Uslu, “Örneğin kooperatifin ciddi masrafları oluyor. Bu sene genel kuruldu, muhasebeydi derken çok ciddi paralar harcadık. Unutulmamalıdır ki bizler küçük, kendi yağımızla, tuzumuzla kavrulmaya çalışan yerleriz. İşte destek mekanizmasının gerekliliği de burada ortaya çıkıyor. Sarıcakaya Belediyemiz bizlere elinden geldiğince destek olmaya çalışıyor. Bizim ürünlerimizi alıp hediye götürüyor. Sanayi ya da ticaret odalarımız bazen bize destek olabiliyor. Mesela köy ekmeği üretimimiz olmuştu ve ciddi olumlu geri dönüşler aldık. Ancak tek başına bazı şeylere gücümüz yetmiyor” dedi.
Gelişen işbirliği
Sarıcakaya’da başka bir kadın kooperatifi ile güç birliği yapmaya karar verdiklerine değinen Başkan Uslu, bu sayede 2023 yılının salçalarını birlikte hazırladıklarını açıkladı.
İşlerini sipariş usulü sürdürdüklerini yineleyen Uslu, “Bu sene domateste ciddi bir fiyat var. Bu yüzden en iyisini en ucuza almak için birçok çalışma gerçekleştiriyoruz. Tarladan direkt alım yoluna gittiğimiz oluyor yoksa bizim yaptığımız salça bu fiyatlardan satılamaz. Ama üretmenin mutluluğunu her şeye rağmen yaşıyoruz. Sağlıklı, doğal ve kaliteli ürünleri kadınların elinden çıkarıyoruz” diye konuştu.