Tarihi ile turistlerin uğrak noktası: Seyitgazi
Eskişehir iline bağlı Seyitgazi ilçesi Eskişehir il merkezine 43 km uzaklıkta yer alıyor. Nüfusu 13 bin kişiden oluşan ve ilk çağlarda hayli yoğun Hitit-Frig yerleşimine sahne olan ilçenin adı Roma-Bizans döneminde Nacoleia olarak bir karakol haline getiriliyor.
VIII. yüzyılda, Arapların İslamiyet’i yaymak amacıyla Bizans ile mücadele ettiği dönemlerde şehit düşen Battal Gazi’den adını alıyor. Sınırları içerisinde çok sayıda tarihi yapı barındıran Seyitgazi, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden bir tanesi. Seyitgazi’de gezip görülebilecek ziyaret alanları ise şöyle: Seyyit Battal Gazi Külliyesi, Doğanlı Kalesi, Selçuklu Hamamı, Frig Vadisi, Solon’un Mezarı, Gerdekkaya Mezar Anıtı, Selçuklu Türbesi, Tarihi Askerlik Şubesi, Yapıldak Vadisi, Akpare Kale, Üryan Baba Türbesi, Karaören Göleti, Bor ve Etnografya Müzesi.
Seyitgazi’nin en önemli geçim kaynağı ise tarım ve hayvancılıktan oluşuyor. En fazla 5-6 büyük fabrikanın bulunuyor olması, mevcut Seyitgazi halkına iş imkanı sağlıyor. Nüfusun ve yatırımların az olması sebebi ile ilçede sanayi büyük oranda gelişememiş durumda. Özellikle nüfusun göç veriyor veriyor olması sebebi Sayitgazi halkı tarafından, sanayisinin gelişmemiş olmasına bağlanıyor. Küçük sanayi adı verilen bölgede, daha çok; otomobil tamiri, tarım araç ve gereçlerinin tamiri, araç ve tarım aleti parça değişim işlemleri ile bu parçaların satışları yapılıyor.
Seyitgazi’nin geçim kaynağı, turizmi ve sanayisi hakkında ilçe halkından derlenen bilgilere ESO Haber Özel Röportajı videosundan ulaşabilirsiniz.