“Ücretlendirmede devrim niteliğinde yasa”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan düzenlemeyle, kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerinin hızlı bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini önemli ölçüde artırması ve mevcut geri dönüşüm oranları çok düşük olduğundan kaynak verimliliğini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle 1 Ocak 2019 tarihinde ücretlendirildi.
ESO Haber olarak, konu ile alakalı, Eskişehir’de Geri Dönüşüm sektöründe hizmet eden ve çöp poşeti üretimi yapan Doğaplast Geri Dönüşüm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Genel Müdürü Muhsin Akbaş’tan değerlendirme aldık.
Akbaş, çevre kirliliği ile başa çıkmak için düzenlenen yasaya ilişkin şu bilgileri ESO Haber’e aktardı:
“Aslında bu yasa için geç kalındığını söyleyebilirim. Daha önce çıkmalıydı bu yasa. Ülke ve dünyamıza yararlı olduğunu, bunun bir devrim niteliğinde olduğunu söyleyebilirim. Umarım geri adım atılmaz. Türk halkı olarak plastik alışveriş poşetlerini gerçekten hoyratça kullanıyorduk. Her alışverişimizde, evimizdeki çöplerde değerlendireceğimizi düşünerek ihtiyacımızdan fazla naylon poşet alıyorduk. Çevreye verilen zararın haddi hesabı yoktu gerçekten. Ben çevre koruma ve sağlık anlamında artık bilinçlendiğimizi düşünüyorum. Ülke ve dünyaya yararlı, çok önemli bir husus, sağlıklı bir adımdır bu.” dedi.
Çıkarılan yasa bizim lehimize oldu
Alışverişlerde kullanılan plastik poşetlerinin, geri dönüşüme yakınlığından bahseden Akbaş, “Marketlerde kullanılan üzeri yazı ve şekilli olan naylon poşetler, geri dönüşüm için değerli değil, yani biz zaten bu ürünleri geri dönüşümde değerlendiremiyorduk, üzerindeki yazılar boyalar şekiller olduğu için hammadde yapımı zor bir üründü. Bu nedenle biz çöp poşeti üretimi ve geri dönüşüm faaliyetlerinde üretimlerimizde olumsuz etkilenmedik. Hatta tam tersi bizim lehimize oldu. İnsanlar artık naylon poşet yerine bizim de ürettiğimiz çöp poşetleri kullanmaya başlayacak. Biliyorsunuz bir ‘Sıfır Atık’ projesi gerçekleştirildi. Kendi firmam adına konuşacak olursam, Doğaplast yeni bir firma, biz alt yapımızı çevreye zarar vermeyecek, sıfır atıktan üretim yapacak şekilde kurduk. Ben ürünleri çevreden topluyorum, hammaddeye çevirip, ardından tekrar ürüne dönüştürüyorum. Bu kapsamda insanların çöp poşeti kullanımın artması ile bizlerin hammadde tedarik etmemizde de olumlu bir etki yaşanacaktır diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Sıfır Atık projesi önem kazanacak
İnsanların alışveriş naylon poşeti kullanımını azaltmasıyla sadece bu naylon poşeti üreten üreticilerin sektörde sıkıntı çekebileceklerini, bunu da farklı yatırımlara yönelerek kapatabileceklerini söyleyen Akbaş, bu üreticilerin naylon poşet yerine sıfır atıktan elde edilen çöp poşeti üretimine geçiş yapabileceklerini ifade etti. Bu durumda kendi firması açısından rekabet edilecek firmaların artabileceğini öngören Akbaş, “Yatırımların değişmesi ile rekabete gireceğimiz firma sayılarında artış yaşanabilir ancak ben sıfır atık üretim yapan bir firmayım, atıkları topluyorum bunları hammaddeye dönüştürerek kendi hammaddemi üretiyor ardından çöp poşetlerimi üretip tekrar piyasaya sunuyorum. Tüm bu faaliyetlerin hepsini kendi bünyemde yapabiliyor olduğum için rekabete girmekten de çekinmiyorum.” dedi.