URAYSİM Projesine ESO’dan önemli destek
Çeşitli nedenlerle yapımı bir süre bekleyen Eskişehir’deki Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi (URAYSİM), Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan 11. Kalkınma Planına dâhil edildi.
Temmuz ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen kalkınma planında URAYSİM’in olduğunu hatırlatan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Eskişehir’imiz için hayırlı olsun. URAYSİM; Türkiye 11.Kalkınma Planında. Şimdi sıra Hızlı Tren’in Eskişehir’imizde üretilmesini sağlamak. Ne yapmalıyız? Tüm kent olarak kamuoyu oluşturmalıyız, birlik ve beraberlik içinde akılcı ve stratejik raporlar hazırlamalıyız. Bu projenin neden Eskişehir’de yapılması gerektiğini iyi anlatmalıyız” dedi.
İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Söz konusu projenin Eskişehir’de devamı için ESO’nun da aktif katılım sağladığını, ilgili bakanlıklar ve TOBB düzeyinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve lobi faaliyetleri içerisinde bulunduklarını dile getiren Kesikbaş, “Başta Anadolu Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ve ekibi bu proje için büyük çaba harcadılar. Büyük gayretleri için kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Biz de her zaman yanlarında olduk. Bu işin Eskişehir’de yapılması için ciddi gayret sarf ettik. Bundan sonra el birliği ile projeyi daha iyi noktalara taşımak zorundayız” diye konuştu.
GELİŞİME DESTEK
Raylı sistemlerin birçok sektörün doğrudan ya da dolaylı bir şekilde ilişki içinde olduğu bir sektör olduğuna değinen Kesikbaş, “Raylı sistemlerde mevcut üretim kabiliyetlerinin yanı sıra havacılık, otomotiv, makine, metal şekillendirme, kompozit, elektrik ve elektronik sektörlerinde elde edilen tecrübenin bu alana aktarılması sektörü hareketlendirecektir. Biz de üyelerimizdeki bu birikimleri sektöre aktarmak için elimizden geleni yapacağız. Diğer yandan yaptığımız ve yapacağımız projeler ile URAYSİM’in gelişimine destek sağlayacağız” dedi.
YOL HARİTASI HAZIR
Birkaç ana firma çevresinde gelişen sektörün, genel olarak yan sanayi ve tedarikçi yapısına sahip olduğuna değinen ESO Başkanı Kesikbaş, firmalarla yapılan görüşmeler ve Arama Çalıştaylarının sonuçlarına göre bir yol haritası oluşturduklarını belirtti. Kesikbaş, “Tanıtım ve pazarlama eksikliği ile sertifikasyon, kalite belgesi eksikliği, nitelikli personel eksikliği ve dış pazarlar hakkındaki bilgi eksikliği ihracatın önündeki en önemli engeller olarak değerlendirilmekte. Bu noktada devreye girerek bu sıkıntıların olabildiğince aşılması için çalışacağız” dedi.
ESO’nun 2019 yılında yaptığı proje ile Avrupa Birliği tanıtım fonundan temin ettiği parayı Raylı Sistemler firmalarının tanıtımı için harcayacaklarından bahseden Kesikbaş, “Diğer yandan Odamız koordinatörlüğünde kuracağımız Mesleki Eğitim Merkezinde sektörün ihtiyacı nitelikli elemanların yetiştirilmesi için çalışacağız. Merkez bünyesinde eğitim laboratuvarları da oluşturulacak ve sektörlerin ihtiyacına da cevap sunacak. Kısa adı URGE olan ve bir süre önce başladığımız Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projeleriyle de raylı sistemeler alanında üreten sanayinin ihracat yapması ve uluslararası alanda kabul görmesi için çalışmalarımız da artarak sürecek. Ayrıca büyük bir değer olan ancak bugüne kadar çok fazla faaliyette bulunamayan Raylı Sistemler Kümemizi daha aktif hale getireceğiz. Kümenin etkin ve çoğulcu bir yaklaşımla yönetilmesi, proje ve iş geliştirme alanlarında yetkin uzmanları bünyesinde barındırması, Eskişehir demiryolu sektörünü ileriye taşıyacak lobi ve farkındalık faaliyetlerini daha etkin şekilde hayata geçirmesi için çalışacağız” açıklamalarında bulundu.
Kaynak Esohaber