Yeni sanayi stratejileri ESO’da açıklandı
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından başlatılan Gelecek Stratejileri Toplantıları’nın ilki geçekleştirildi. Bu kapsamda ESO’da sanayicilerle buluşan Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, “Sanayinin Geleceği ve Yeni Yatırım Alanlarını” açıkladı. Bozkurt ayrıca Eskişehir Mobilya Kümesi üyeleri ile de bir araya gelerek sektörel değerlendirmelerde bulundu.
Toplantının açılışında konuşan Eskişehir Mobilya Kümesi Başkan Yardımcısı Hakan Korkmaz, “Geleceği bilme şansımız yok ama hazırlıklı olmalıyız.” diyerek şunları kaydetti;
“Gelecek stratejileri toplantılarının ilkini gerçekleştiriyoruz. ESO Başkanı Celal Kesikbaş, bir think-tank grubu oluşturalım dedi ve görevi tebliğ ettiğinde düşündüm ve araştırma yaptım. Think-tank bir ‘düşünce kuruluşu’ anlamına gelen geniş bir kavram ve biz bunu Gelecek Stratejileri olarak belirledik. Geleceği bilme şansımız yok ama hazırlıklı olmalıyız. Bu kapsamda da gelecekte bizleri nelerin beklediği sorusunu konuşmak, tartışmak üzere konuklar ağırlayacağız. İkinci toplantımızı 13 Şubat’ta gerçekleştireceğiz. Eskişehir’de Rüştü Bozkurt hocamı tanımayan yoktur ilk toplantı konuğumuz Rüştü hocamız. Mikrofonu kendisine teslim ediyorum.”
Amaç refah seviyesini arttırmak
Toplantıda bir toplumun bilgiyi ne kadar iyi tanırsa, ne kadar iyi anlarsa, o kadar refaha kavuşacağını ifade eden Bozkurt, “Eskişehir Sanayi Odası da bunu gayet iyi anlamış ki refah seviyesini artırmak amacıyla bu toplantıları yapıyor” dedi.
Dünya genelinde veri ve bilgiden değer üretenlerin öne geçtiğini ifade eden Bozkurt, “bilinçli girişimci tabanını genişletmenin” hayati öneminin arttığını belirti.
Konuşmasında strateji belirlemenin önemi, rekabet edebilir alan seçmenin yatırım verimliliklerine etkilerini açıklayan Bozkurt, “Yeni nesil OSB ihtiyaçlarını besleyen kaynaklar, dinamik envanter ve veri-odaklı analizler kalkınma süreçlerini hızlandırmasını sağlıyor. Düşük ve orta ölçek teknolojilere dayalı yapıların ileri teknolojilere taşınması, yarı iletken teknolojiler üzerine kurulu yatırımların artan önemi mevcut. Rekabette teşvik sistemleri ve yaratılan ekosistemlerin girişimciye şans eşitliği yaratmasını sağlıyor. Geri bildirim mekanizmaları ile şeffaf gözetim ve denetim ihtiyacı ve sürekli kendini sorgulayan bir içe yolculuk yapmak yeni kalkınma stratejilerindeki yeri üzerinde oldukça önemli” dedi.
Ticaret savaşları kızışıyor
Qualcomm firmasının geliştirdiği çiplerin 5G teknolojisini tetiklediğini ve bu teknolojinin dünyada büyük değişimlere imza atacağını savunan Bozkurt, “Dış siyaset, iç siyaset, büyüme, enflasyon, devalüasyon, faiz oranları, döviz kurları, borsa iniş-çıkışları, meta fiyatları gibi makro istikrarla ilgili konuların tartışılması elbet ki önemli. Ama siz, Qualcomm’un mobil iletişim alanında ürettiği yeni çipler ve kendi alanında konsolidasyona yönelmesinin yarattığı tehlikeyi, bunun dünyada ticaret savaşını kızıştırmadaki önemini ve ülkemizin yatırım stratejilerine olası etkilerini sorgulamazsanız, kalkına niyetleriz boşa çıkar” diye konuştu.
Girişimciliğin dünyadaki gelişmeleri dikkate alan yatırım yönetimine yönelmesine katkı yapan gündemi en az makro dengeler kadar öne çıkarılması gerektiğini hatırlatan Bozkurt, “Kaynakları net bilgi, etkin koordinasyon ve odaklanmanın kalkınmanın sırrı olduğu anlayışıyla yönetmezsiniz israfa yönelirsiniz. Beklentileriniz ile aldığınız sonuçlar farklılaşır.” dedi.